mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Trebnje

V Trebnjem prireditev ob 30-letnici projekta Zdrava mesta - Zdrave občine

Piše: STA

Čas objave:
10.11.2022 07:48

V Centru za izobraževanje in kulturo v Trebnjem bodo danes pripravili prireditev ob 30-letnici medobčinskega projekta Zdrava mesta - Zdrave občine. Gre za projekt, ki je v treh desetletjih postal gibanje in ki z bogatim ter sodobnim programom nagovarja izzive in problematiko časa ter spodbuja zdravje in blaginjo občanov, so sporočili prireditelji.

Na popoldanski prireditvi bodo po slavnostnih nagovorih spregovorili o projektu in njegovem pomenu, ocenili bodo zdravstveno stanje prebivalcev sodelujočih občin in pripravili priložnostno okroglo mizo o pasteh užitkov ter odvisnosti.

Zdrava mesta - Zdrave občine je sicer skupni projekt dolenjskih občin Mirna, Mokronog-Trebelno in Trebnje, ki v ospredje postavlja zdravje in kakovost življenja občanov, so pojasnili.



Njegovi začetki segajo v leto 1992, ko so pristojne ustanove sodelujočih občin opozorile na rast števila ljudi v stiski, predvsem zaradi neurejenih družinskih odnosov, alkoholizma in druge zasvojenosti ter na dvig števila samomorov.

K sodelovanju so zato povabili antropologa in socialnega delavca Jožeta Ramovša, ki je na podlagi projekta Zdrava mesta v jugovzhodni Evropi sooblikoval projekt Trebnje - zdrava občina in občina dobrih medčloveških odnosov. V treh desetletjih delovanja pa je ta prerasel v medobčinsko gibanje, so še zapisali trebanjski prireditelji.