aplikacija nijz, qr koda Svet24.si

To so izjeme PCT, ki veljajo od danes

E-rt5UUX0AMoHl3 Svet24.si

FOTO: Mati v brodolomu z dojenjem izžela samo ...

241995703_4358899604187928_2482871352667586705_n Svet24.si

FOTO: Padel v potok ob trboveljskem dimniku

pocivalsek telice-facebook copy Reporter.si

Kongres kozjanskega bika Zdravka Počivalška: s ...

10182088 Necenzurirano

Vsa naključja Boža Dimnika #komentar

Hitri in drzni 9 3 Njena.si

Indira Ekić je napovedala nov boj kilogramom

zidansek Ekipa24.si

NORIJA V PORTOROŽU! Pobiralec žogic v zadrego ...

Novice Trebnje

Trebanjski dom upokojencev potrebuje prenovo

Piše: STA

Čas objave:
03.06.2021 17:30

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in trebanjski župan Alojzij Kastelic sta v Trebnjem podpisala pogodbo o prenosu občinskega lastniškega deleža in vložkov v tamkajšnji Dom starejših občanov na državo. Občina je domu s tem omogočila kandidiranje za evropsko podporo pri njegovi nadzidavi in preureditvi.

Cigler Kralj je ob današnjem obisku v Trebnjem povedal, da sta s Kastelicem podpisala sporazum o ureditvi zemljiškoknjižnega stanja trebanjskega doma, kar je bil prvi korak do možnosti njegove prijave na javni razpis za sredstva evropskega sklada React EU, ki bo slovenski javni mreži domov za starejše "pomagal pri dvigu namestitvenega standarda".

To pomeni preoblikovanje štiri- in petposteljnih sob v dvo- in enoposteljne sobe. Pri tem gre sicer za ukrepe za omejitev epidemije covida-19 in za prilagajanje sodobnim zahtevam dolgotrajne oskrbe. Da bi v trebanjskem domu starejših zagotovili dovolj prostora za več sob, pa bo potrebna njegova nadzidava, je pojasnil minister.

Če bo trebanjski dom na razpisu, za katerega bosta možna dva prijavna roka, uspešen, je po ministrovem mnenju odvisno predvsem od njegove uprave, ki mora pripraviti projekt in vse potrebno za prijavo.


Šlo naj bi sicer za naložbo, vredno dobrih pet milijonov evrov. Končati jo morajo do 30. junija 2023, je še opozoril Cigler Kralj.

Trebanjski župan Kastelic je dodal, da so se za omenjeno potezo odločili, ker je trebanjski dom zastarel in potrebuje preureditev. Ocenil je tudi, da je občina skupaj z delom zemljišča vanj do zdaj vložila od dva do tri milijone evrov.

Dom z nekaj več kot 180 varovanci bi radi sicer prilagodili sodobnim standardom. Da bi to dosegli, pa ga morajo nadzidati in tako dobiti dodatne prostorske zmogljivosti. Vse namere so sicer potrdili trebanjski svetniki, je še povedal župan.

Kastelic in minister sta si tudi ogledala, kako poteka gradnja stavbe za dnevni center dolgotrajne oskrbe trebanjskega doma starejših. Gre za nekaj več kot 800.000 evrov vredno naložbo, za katero bo država iz kohezijskih sredstev zagotovila približno 700.000 evrov. V dnevnem centru bo prostora za 12 varovancev, končali pa naj bi ga prihodnje leto.

Minister Janez Cigler Kralj

O obisku in preureditvi trebanjskega doma starejših