Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Trebnje

V Trebnjem septembra plačljiva parkirišča

Piše: Občina Trebnje

Čas objave:
22.08.2021 10:44

Na Občini Trebnje so zaradi povišanja vsakodnevnega števila vozil v mestnem jedru in zaradi omejenega števila parkirnih prostorov sprejeli ukrepe, katerih cilj je razbremenitev najbolj obremenjenih javnih parkirnih površin v centru Trebnjega.

Tako sta bila na podlagi Odloka o ureditvi mirujočega prometa v Občini Trebnje sprejeta Sklep o določitvi javnih parkirnih površin, kjer se plačuje parkirnina ali se parkira z dovoljenjem za parkiranje in Pravilnik o načinu in pogojih za izdajo dovoljenj za parkiranje, omejitvi števila izdanih dovoljenj za parkiranje ter obliki, vrsti in vsebini dovolilnice za parkiranje. Javne parkirne površine, kjer se bo od 1. 9. 2021 dalje plačevala parkirnina ali se bo parkiralo z dovoljenjem za parkiranje, so:

-na Golievem trgu v Trebnjem (v nadaljevanju: P1, P2 in P3);
-na Cankarjevi ulici v Trebnjem (v nadaljevanju: P4);
-na Gubčevi cesti v Trebnjem (v nadaljevanju: P5);
-na Jurčičevi ulici v Trebnjem (v nadaljevanju: P6);
-na Kidričevi ulici v Trebnjem (v nadaljevanju: P7).

Območja parkiranja
Območja parkiranja
Občina Trebnje

Plačevanje parkirnine
Na javnih parkirnih površinah se od ponedeljka do petka od 7. ure do 17. ure plačuje parkirnina. Parkirnina se ne plačuje, če gre za praznik ali dela prost dan v Republiki Sloveniji. Višina parkirnine znaša 0,70 evrov za prvo uro parkiranja in 0,50 evrov za vsako naslednjo uro. Parkirnino je možno plačati na parkomatu, z aplikacijo ali SMS.

Parkirni listek mora biti nameščen v parkiranem vozilu na vidnem mestu na armaturni plošči za prednjim vetrobranskim steklom v parkiranem vozilu tako, da je dobro viden in povsem čitljiv z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo.

Na javnih parkirnih površinah P4 in P7 bo mogoče parkirati le z dovoljenjem za parkiranje.

globa-parkiranje-redar_bobo_25.08.13_2.jpg

Parkiranje z dovoljenjem za parkiranje
Na javnih parkirnih površinah se lahko v času, v katerem se sicer plačuje parkirnina, parkira tudi z dovoljenjem za parkiranje, in sicer višina občinske takse:

*za javne parkirne površine P1, P2 in P3 za mesečno dovoljenje znaša 20 evrov, polletno 80 evrov  in letno 150 evrov;
*za javno parkirno površino P4 za:
- stanovalce večstanovanjskih objektov na Gubčevi cesti ali Cankarjevi ulici za mesečno dovoljenje znaša 20 evrov, polletno 80 evrov in letno 70 evrov,
- ostale vlagatelje za mesečno dovoljenje znaša 20 evrov, polletno 80 evrov in letno 150 evrov;
za javni parkirni površini P5 in P6 za mesečno dovoljenje znaša 20 evrov, polletno 80 evrov in letno 150 evrov;
za javno parkirno površino P7 za mesečno dovoljenje znaša 20 evrov, za polletno 80 evrovin letno 70 evrov.

Dovoljenje za parkiranje je vezano na registrsko oznako vozila in je neprenosljivo. Stanovalcem večstanovanjskih objektov na Gubčevi cesti ali Cankarjevi ulici pripada na stanovanjsko enoto le eno dovoljenje za parkiranje na javni parkirni površini P4.

Posamezne javne parkirne površine ali njihovi deli se lahko s prometno signalizacijo določijo izključno za parkiranje vozil občinskih ali državnih organov, javnih zavodov, javnih gospodarskih zavodov ali javnih podjetij, za njihove službene potrebe. Taksa za dovoljenje za parkiranje na rezerviranem parkirnem mestu se ne plača.

Dovoljenje za parkiranje se izkazuje s parkirno dovolilnico, ki jo mora upravičenec namestiti na vidnem mestu na armaturni plošči za prednjim vetrobranskim steklom v parkiranem vozilu tako, da je dobro vidna in povsem čitljiva z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo.

Invalidi brezplačno na označenih mestih
Upravičenci veljavne karte za invalida in njihovi spremljevalci lahko brezplačno parkirajo svoja vozila na označenem parkirnem mestu za invalida. Na ostalih parkirnih prostorih, kjer je določeno plačevanje parkirnine, so parkirnino dolžni plačati.

Uporabniki vozil na električni pogon
Posamezne javne parkirne površine oziroma njihovi deli so lahko določeni izključno za parkiranje vozil na električni pogon za namen polnjenja vozila. Vozniki vozil na električni pogon lahko brezplačno parkirajo vozila na urejenih in označenih parkirnih prostorih z namenom njihovega polnjenja največ do 6 ur.

Voznik mora v vozilu na električni pogon označiti čas prihoda na vidnem mestu na armaturni plošči za prednjim vetrobranskim steklom v parkiranem vozilu tako, da je dobro viden in povsem čitljiv z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo, po izteku dovoljenega časa iz prejšnjega odstavka tega člena pa vozilo odpeljati.

Možnost brezplačnega parkiranja
Za vse uporabnike bo tudi po 1. septembru možnost brezplačnega parkiranja zagotovljena na javnih parkirnih površinah na Kolodvorski ulici v Trebnjem (območje nekdanjega skladišča in parkirišča Komunale Trebnje d.o.o.).