otrok, otroci, osnovna-šola, škofja-loka, koronavirus, šolska-pot Svet24.si

Starši naj ne pozabijo obvestiti delodajalca, ...

kuder (2) Svet24.si

Kaj storiš, ko izveš, da oče, ki ga imaš, ni ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

20180217-00841525 Reporter.si

Janez Janša in Jelka Godec se lahko skrijeta v ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Nikolina Ivošević - Nikita Njena.si

Ljubezen po domače: Se Nikita vrača na glasbeno ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice Ljubljana

V UKC Ljubljana hospitaliziranih 21 okuženih, peterica ostaja na intenzivni terapiji

Piše: STA

Čas objave:
19.03.2020 16:35

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 21 ljudi, okuženih z novim koronavirusom, od tega jih pet ostaja na intenzivni terapiji, so sporočili iz največje bolnišnice v državi. Kot so dodali, jih 13 zdravijo prek telemedicine in več kot 80 s pomočjo telefonskih klicev.

Doma so bolniki, ki niso iz rizičnih skupin in imajo ob pregledu lažjo klinično sliko ter zanje zdravniki ocenijo, da se lahko varno zdravijo v domačem okolju, so pojasnili v naši največji bolnišnici. Po besedah zdravnice Mateje Logar z Infekcijske klinike "vsekakor vsi dobijo navodilo, da v primeru težkega dihanja, krvavega kašlja ali tiščanja v prsih pokličejo na Infekcijsko kliniko ali osebnega zdravnika".

V primeru povišane temperature pa naj tisti z lažjimi simptomi vzamejo paracetamol, svetuje Logarjeva. Bolnikom v UKC Ljubljana prav tako svetujejo, da svoja oblačila operejo ločeno od ostalih, na temperaturi 60 stopinj, z običajnimi pralnimi praški.

"Virus na gladkih površinah ostane dalj časa, tudi do dva dni, ampak ob ustreznem razkuževanju, če površino pobrišemo ali razkužimo, virus takoj uničimo," je pojasnila Logarjeva, ob tem pa izpostavila pomen dobrega prezračevanja. "Če prostor zračimo dve uri, virusa prav gotovo ni več v zraku," je dejala.

Pri kašlju po pojasnilih Logarjeve kapljice padejo na tla v nekaj sekundah in to ni problematično. "Problematični so predvsem posegi, pri katerih nastaja aerosol, kar se pa v domačem okolju ne dogaja. To velja predvsem za bolnišnice, kjer delamo invazivne posege na področju dihal. Takrat lahko pride do nastanka aerosolov, ti pa ostanejo v zraku več ur," je dodala.

V UKC Ljubljana imajo sicer trenutno za delo dovolj zaščitne opreme. Če se bodo zaloge začele polniti, bo tako tudi naprej, če ne, pa bo v bolnišnicah opreme začelo zmanjkovati, so še zapisali v UKC Ljubljana.