edo muric Svet24.si

Edo Murić : septembra bom drugič očka!

potres2 (1) Svet24.si

Zaradi potresov je v nevarnosti 400.000 ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic jenner Ekipa24.si

Dončić in ameriška zvezdnica! Saj ne boste ...

kraljica-elizabeta-charles Odkrito.si

Je kraljica sploh še ŽIVA?!

doncic 22 pm Ekipa24.si

Kaaaaj?! Slovenski medij šokantno nad Lukovo ...

Novice Višnja Gora

V Višnji Gori bodo odprli Hišo kranjske čebele

Piše: STA

Čas objave:
03.11.2021 07:33

V središču Višnje Gore bodo popoldne odprli Središče inovativnih tehnologij Apilab - Hišo kranjske čebele, za kar so prenovili tamkajšnjo nekdanjo šolo. Slavnostni govornik bo predsednik vlade Janez Janša.

V Hiši kranjske čebele je občina Ivančna Gorica uredila turistično-informacijski center in muzej, v objektu bosta kavarna s gostinsko ponudbo in trgovina z izdelki iz medu oziroma drugimi čebelarskimi izdelki. Urejeni bodo tudi center za razvoj podjetništva in nastanitvene zmogljivosti za turiste. Blizu objekta sta bila že pred časom postavljena učni čebelnjak in železna skulptura čebele.

Občina je pri projektu tesno sodelovala s Čebelarsko zvezo Slovenije. Za njenega predsednika Boštjana Noča je projekt še posebej pomemben, ker Višnja Gora z okolico velja za rojstni kraj kranjske sivke, je dejal pred časom. Leta 1866 je namreč lastnik gradu v Podsmreki pri Višnji Gori Emil Ravenegg Rotschütz ustanovil trgovino s čebelami in jih začel prodajati po svetu.V občini Ivančna Gorica pa računajo, da bo imela hiša velik pomen tako za oživitev mestnega jedra Višnje Gore kot tudi za tamkajšnji turizem, podjetništvo in delovna mesta.

Celoten projekt je stal 3,5 milijona evrov, od katerih je okoli dva milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, okoli 700.000 evrov je prispevala država, preostalo pa občina.