sanremo 1 Svet24.si

Škandal na odru Sanrema: mladi pevec razdejal ...

severna koreja Svet24.si

Kim Jong-un jih toliko kot včeraj doslej še ni ...

1673943364-s2f18725-3-1673943289444 Necenzurirano

Spet težave z digitalizacijo: kje so tečaji za ...

grims zalec vrba preseren fb Reporter.si

Branko Grims se je klanjal Prešernu v družbi ...

Ilka Stuhec darja crnko Ekipa24.si

Velike težave v ekipe Ilke Štuhec! Ilkina mama ...

Stankica Njena.si

Sanjska Stankica osupnila z golo podobo na ...

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

AVDIO&FOTO: V vročih dneh zmanjšajmo obremenitev telesa s toploto

Piše: NIJZ/STA

Čas objave:
30.07.2018 11:02

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob napovedanih visokih temperaturah v teh dneh svetuje, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto, se umaknemo v senco ali hladnejše prostore, fizično aktivnost na prostem pa omejimo na jutranje in večerne ure. Vročina lahko škodljivo vpliva zlasti na zdravje občutljivih skupin, opozarjajo.

SONCNA OCALA 3.jpg

Vročina lahko najbolj prizadene starejše in otroke ter bolnike z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja. To so denimo bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami in nepokretni. Na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil.

Med bolj ogroženimi zaradi vročine so tudi osebe s socialno-ekonomskimi težavami in tisti, ki so dodatno izpostavljeni nekaterim dejavnikom iz okolja, denimo onesnaženemu zraku ali imajo slabše bivalne pogoje. Prav tako so bolj ogroženi delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest.

060743_181648_morje_hrvacko.jpg

Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri bolj ogroženih osebah. Nikoli ne smemo nikogar puščati v zaprtem parkiranem avtomobilu, opozarjajo na inštitutu.

Daljše obdobje vročine lahko povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico - kratkotrajno izgubo zavesti in vročinsko kap. V primeru pregretja bolnika umaknemo v senco ali hladen prostor. V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega pa ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi ob neobičajnih težavah, ki ne minejo ali se večajo.

Uživamo lahko hrano v manjših obrokih. Telesu pa omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in z zadostnim uživanjem tekočin.

152948_183236_sladoled_1.jpg

V času največje moči sonca med 10. in 17. uro poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili in z zaščitno kremo z zaščito pred UVA in UVB žarki z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

V vročini se hrana hitreje pokvari, zato bodimo pozorni na njeno varnost in pravilno ravnanje z njo. Zdravila pa shranjujmo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Spremljajmo napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja, še svetujejo na inštitutu.

Meteorologi napovedujejo, da bodo danes najvišje dnevne temperature od 29 do 33, v Vipavski dolini in na Goriškem do 35 stopinj Celzija. Vse do petka bo vreme sončno in vroče. 

Ana Hojs izjava o težavah zaradi vročine

Ana Hojs z NIJZ o težavah zaradi vročine


Izjava Ane Hojs o ravnanju v vročini

Ana Hojs z NIJZ o priporočilih za ravnanje v vročini