Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Črnomelj

V vsaki Nataši najdemo Vesno in obratno

Piše: Radio Krka, R.M.

Čas objave:
19.06.2020 13:31

V cerkvi Svetega Duha v Črnomlju, sta sredi tega meseca odprli slikarsko razstavo svojih najnovejših grafičnih del Vesna Drnovšek in Nataša Mirtič. Poimenovali sta jo »Dve v vrsto na 1,5". Razstavljena dela so plod večletnega poznanstva in sodelovanja. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani sta najprej študirali slikarstvo in nato pri profesorju Lojzetu Logarju opravili še magistrski študij grafike.

Ob poplavi novih medijev sta vse do danes ostali grafičarki. Z razstavo, ki sta jo lani postavili v Galeriji Krško želita pokazati, kako se njuno delo na več ravneh prepleta in dopolnjuje. Obema je pomemben dolgotrajen proces, ki ju preko alkimističnih postopkov pelje od matrice do odtisa.

Razstava Dve v vrsto
Razstava Nataše Mirtič in Vesne Drnovšek v cerkvici Sv. Duha v Črnomlju
Nataša Mirtič

Drnovškova in Mirtičeva drzno vzpostavljata dialog z matrico, ki sta jo sprva obravnavali zgolj kot nosilko končnega odtisa. Z leti prakse sta se tega razmišljanja razbremenili in matrico začeli dojemati kot samostojen likovni objekt in jo postavili ob bok odtisom. Kljub temu da se ju večkrat označuje kot naslednici Ljubljanske grafične šole, sami tega ne čutita. Nasledstvo prepoznavata zgolj kot temeljito znanje tehnološkega postopka. Zakonitosti, ki jih je učila Ljubljanska grafična šola, sta v razvoju svoje umetniške prakse začeli kmalu kršiti in preurejati po svoje. Svojih matric ne uničita, ampak so te v stalnem procesu spreminjanja.

Razstava Dve v vrsto
Razstava Nataše Mirtič in Vesne Drnovšek v cerkvici Sv. Duha v Črnomlju
Nataša Mirtič

Verjetno jih ne bomo več videli točno takih, saj jih bosta jedkali naprej ali uporabili v nekem drugem kontekstu. Lahko bi rekli, da jih reciklirata in se s tem tematsko približata aktualni družbeni temi. Vendar umetnici recikliranje znotraj svoje ustvarjalne prakse razumeta vsaka po svoje: Nataša Mirtič je začela stare matrice kombinirati z novimi, in na ta način graditi svoj likovni jezik, Vesna Drnovšek pa odtiskuje tudi najdene predmete.

Razstava Dve v vrsto
Razstava Nataše Mirtič in Vesne Drnovšek v cerkvici Sv. Duha v Črnomlju
Nataša Mirtič

Med pripravami za razstavo Dve v vrsto na ena in pol, sta si matrice začeli med seboj podajati in uporabljati pri iskanju novih kompozicijskih rešitev. V vsaki Nataši najdemo Vesno in v vsaki Vesni prepoznamo Natašo, pravita avtorici razstave v cerkvici Svetega duha v Črnomlju, ki si jo lahko ogledate še do 27.julija.