1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

V zaledju soške fronte

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
06.04.2016 18:31

V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli zgodovinsko razstavo V zaledju soške fronte, ki jo je ljubljanski Zgodovinski arhiv pripravil s sodelovanjem koprskega in novogoriškega pokrajinskega arhiva ter jeseniškega in tolminskega muzeja. Razstava prinaša arhivske dokumente in muzejske predmete.

Soška fronta je v času prve svetovne vojne globoko zarezala v vsakdanjik ljudi v njeni neposredni soseščini in zaledju. Razstava z arhivskimi dokumenti in muzejskimi predmeti predstavlja življenje, ki ga je narekovala vojna.

Osvetljuje tudi vlogo zaledja, ki je z bojišč in izpraznjenih primorskih vasi sprejemalo ranjence, begunce in ujetnike ter odločilno pripomoglo pri tvarni oskrbi frontnih položajev.

Gre za skupni projekt Zgodovinskega arhiva Ljubljana kot njegovega nosilca, Pokrajinskega arhiva Nova Gorica, Pokrajinskega arhiva Koper, Gornjesavskega muzeja Jesenice in Tolminskega muzeja ob stoletnici začetka soške fronte.


Vse naštete ustanove hranijo veliko arhivskega gradiva o soški fronti in njenem zaledju, ki ga do zdaj širši javnosti še niso predstavili. Projekt sovpada s stoletnico začetka Soške fronte (1915-1917) in predstavlja nadaljevanje razstave Kuge, lakote in vojske, reši nas, o Gospod, ki jo je Zgodovinski arhiv Ljubljana pripravil predlani in se je osredotočila na prvo leto Velike vojne na Kranjskem, so še sporočili iz zgodovinskega arhiva.

Razstava bo v Novem mestu na ogled do 6. maja.