Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Straža

V Zalogu odločno proti predlogu gradnje betonarne v bližnji gospodarski coni

Piše: STA

Čas objave:
23.03.2023 10:58

V Zalogu pri Straži nasprotujejo betonarni v tamkajšnji gospodarski coni, so opozorili na sredinem javnem posvetu preveritve umeščanja te dejavnosti na območju občinskega prostorskega načrta omenjene cone. Menijo namreč, da bi tovrstna dejavnost močno in dodatno obremenila okolje, ki ga je že leta 2017 prizadel požar v podjetju Ekosistemi.

Vodja projekta betonarne v Zalogu, ki naj bi jo želelo zgraditi eno od novomeških gradbenih podjetij, Ožbej Seničar je sicer zatrdil, da betonarna naj ne bi bistveno vplivala na okolje in okolico.

Popolnoma drugačnega mnenja pa so bili člani zaloške civilne iniciative Pod lipo in drugi krajani, ki so predlogu tega projekta izrekli odločen ne. Hkrati so poudarili, da so jih izučile izkušnje in dogodki ob ekološko vprašljivem požaru v podjetju Ekosistemi. Gre tudi za okolico, ki spada v zavarovano območje Nature 2000, in je hkrati arheološko zaščitena, so opozorili.

"Na prostor, ki je neprimeren za tovrstno dejavnost, se vnovič skuša vnesti dejavnost, ki je naravovarstveno vprašljiva," je ocenil predstavnik omenjene civilne iniciative Franc Plut.

Gre tudi za vprašanje infrastrukturne ureditve same gospodarske cone in tovrstne zmožnosti okolja ter za prometno infrastrukturni problem. Skozi to prizmo je naložba popolnoma zgrešena in nesprejemljiva, krajani in civilna iniciativa pa bodo storili vse, da jo preprečijo. "Odstopili ne bomo niti za milimeter," je napovedal.

Plut je dejal, da krajane sicer navdaja bojazen, da gre pri predlogu projekta betonarne za tiho selitev te dejavnosti iz Novega mesta, kjer delujejo tri betonarne, in hkrati za pripravo nekaterih zasebnikov na gradnjo južnega kraka ceste tretje razvojne osi in zaslužek ob tej.



Na morebitni hrup, prah, vodne in druge možne izpuste v okolje je opozoril član civilne iniciative Matjaž Tisovec. Kot gradbenik je sicer izdelal analizo, po kateri bi omenjena betonarna prometno močno obremenila za težji tovorni promet nepripravljene lokalne ceste in te v kratkem obdobju tudi uničila.

Izračunal je tudi, da bilo pri osemurnem delavniku betonarne z zmogljivostjo 320 kubičnih metrov betona dnevno za prevoz gradiva in odvoz betonskih mešanic skozi vas dnevno potrebno opraviti skoraj 190 prevozov. To pomeni en prevoz na vsako poltretjo minuto, je še opozoril Tisovec.

Gre sicer šele za predlog neuradne pobude za umeščanja betonarne v občinske prostorske akte in za njihovo dopolnitev s kvalifikacijo te dejavnosti na določenih parcelah v Gospodarski coni Zalog. Na občini sicer temu niso najbolj naklonjeni, če bo prišlo do uradne pobude, pa bodo o tej na koncu odločali občinski svetniki.

Civilno iniciativo Po lipo so sicer ustanovili, da bo straškemu županu Dušanu Krštincu pomagala izpolniti njegove predvolilne obljube, je še pojasnil Plut.

Posvet je pripravila straška občina. Občani lahko svoje pisne predloge in pripombe glede omenjene pobude občinski upravi oddajo do konca meseca.