reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Straža

AVDIO: V Zalogu odstranili pogodbeno določeno količino odpadkov

Piše: STA

Čas objave:
17.12.2019 09:10

Družba Kostak, ki je s pogorišča podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži 19. avgusta začela odvažati odpadke in s tem njegovo sanacijo, te dni končuje prevzem vseh 7500 ton pogodbeno določenih odpadkov. Ker je bila prvotna ocena količine odpadkov prenizka, je na pogorišču ostalo še približno 2500 ton odpadkov, so dejali v krškem Kostaku.

Predsednik Kostakove uprave Miljenko Muha je povedal, da bodo danes ali v sredo s pogorišča odpeljali zadnji tovornjaki, za odvoz preostanka odpadkov, ki ga ocenjujejo na 2000 do 2500 ton, pa bo moralo ministrstvo za okolje in prostor verjetno objaviti dodaten izvajalski razpis. Kostak se na omenjeni razpis namerava prijaviti, je še dodal Muha.

Kostak naj bi sicer po prvotni napovedi odvoz odpadkov, ki so na odlagališču v Zalogu ostali po požaru pred dvema letoma, končal do konca oktobra, a se je zavleklo pri izvoznem dovoljenju za pošiljke odpadkov v Avstrijo.

Tega je Kostak uspel dobiti 30. septembra, kar je vsaj mesec kasneje od pričakovanega datuma, pogodbeni rok za končanje javnega naročila pa se je tako premaknil na 30. december, so pojasnili.

Pogodbena vrednost odvoza 7500 ton odpadkov je sicer brez davka znašala nekaj manj kot 1,5 milijona evrov. Po Kostakovih podatkih je šlo za delno obdelane nenevarne komunalne odpadke iz gospodinjstev, ki so bili ožgani v požaru. V manjši meri oz. manj kot desetini pa za nenevarno industrijsko plastiko, ki je bila prav tako ožgana. Odpadki so bili deloma v balah, deloma razsuti.

Navedeno količino odpadkov so odpeljali na predelavo v objekte za energetsko obdelavo odpadkov. Sodelovali so z več podizvajalci, njihov največji podizvajalec je bila sežigalnica v Avstriji, so še dodali v Kostaku.

Direktor Kostakovega sektorja za ravnanje s surovinami Primož Gabrič je ob začetku odvoza odpadkov navedel, da bosta te ob Kostaku prevzela še podizvajalca oz. podjetji Surovina in Saubermachen Slovenija.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo 20. julija 2017. Požar so v štirih dneh pogasili. Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da so kot vzrok požara ugotovili samovžig.

Predsednik Kostakove uprave Miljenko Muha o odvozu odpadkov