bula Svet24.si

Mucek rabi novo utico, še raje pa svojo družino

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 13.43.36 Necenzurirano

V posmeh državi: Snežičevi plakati pred vrati ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

doncic Ekipa24.si

Trener Dallasa je razkril, kakšno je Dončićevo ...

love, pamela Odkrito.si

Posiljena pri rosnih 12-ih ...

doncic poskodba Ekipa24.si

Največji šok! Luka Dončić s hudo poškodbo, ...

Novice Straža

FOTO: V Zalogu so spet vzorčili vode

Piše: STA

Čas objave:
01.10.2018 18:02

V Zalogu pri Straži so zaradi nesaniranega pogorišča nekdanje podružnice družbe Ekosistemi izvedli vnovično vzorčenje voda. Tega je po nedavnem obisku v Zalogu zahteval minister za okolje in prostor Jure Leben, ker želi, da so država in lokalni prebivalci do sanacije pogorišča natančno seznanjeni o kakovosti tal in voda na vplivnem območju požara.

minister leben.png
Minister Leben v Zalogu
STA, T.P.

Današnje vzorčenje je izvedla Agencija RS za okolje, pri čemer je sodeloval državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Simon Zajc.

7.JPG
Požar v Zalogu

Ta je poudaril, da ministrstvo razume skrb lokalnega prebivalstva glede onesnaženosti tal in voda v okolici, zato sta pri današnjem monitoringu sodelovala tudi predstavnika lokalne civilne iniciative in Občine Straža. "Ena izmed ključnih nalog novega vodstva ministrstva je namreč povrnitev zaupanja krajanov v ministrstvo za okolje in prostor ter strokovne institucije in izboljšanje komunikacije z vsemi vpletenimi," je, kot so sporočili z omenjenega ministrstva, še dejal Zajc.

Leben je namreč za cilj svojega prvega ministrskega terenskega obiska pred skoraj tednom izbral lani pogorelo podružnico celjskega podjetja Ekosistemi. Ker sanacija pogorišča od konca preteklega leta stoji, je napovedal odločne ukrepe.

Leben, ki si je pogorišče ogledal v spremstvu straškega župana Dušana Krštinca, predstavnika civilne pobude Zalog-Loke Franca Pluta in glavne okoljske inšpektorice Dragice Hržica, je pred tem predstavnikom lokalne skupnosti predstavili sanacijsko-interventni program, ki ga nameravajo uresničiti do februarja prihodnje leto.

Takrat namera država sama začeti sanacijo, njene stroške pa bo moral poravnati onesnaževalec oz. v tem primeru Ekosistemi. Glede samih ukrepov ni želel govoriti, kar je pojasnil s tem, da onesnaževalcu ne želijo pomagati z njihovo napovedjo. Po podatkih ministrstva je sicer lastnik zaloške podružnice v zadnjem obdobju postalo neko hrvaško podjetje.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo 20. julija lani. Požar so v štirih dneh pogasil. Na Policijski upravi Novo mesto so povedali, da so kot vzrok požara ugotovili samovžig.

Nasprotniki pogorelega obrata so takoj po požaru zahtevali ukinitev dejavnosti družbe Ekosistemi, straški svetniki pa so sprejeli odlok o dopolnitvi občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki po požaru v Zalogu tam ne dovoli več predelave odpadkov.

Po podatkih družbe Ekosistemi naj bi bilo na pogorišču še vedno približno 5000 kubičnih metrov odpadkov.