jasmina kandorfer Dobra karma

"Ljudi testiramo in uporabljamo intuicijo," je ...

Igor Kojić, Severina Svet24.si

Severina s tem zaprla usta dvomljivcem

20191025_150340 Reporter.si

Primer iz Celja: Kako ravnati, da v domu ...

koronavirus, slovenija Svet24.si

V torek 39 na novo okuženih, umrli sta dve osebi

sircelj Necenzurirano

Največje "luknje" v megu zakonu

4 Igor Jelen Iggy - foto osebni album Odkrito.si

»Zadnje tri tedne ni bilo nikakršnih opozoril«

delovna-akcija, družina-ržen Njena.si

Luksuz in revščina: So Rženovi pretentali POP TV?

Novice Žužemberk

V Žužemberku danes diši

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.01.2013 10:03

Na kmečkem turizmu Pucelj v Žužemberku bo danes ob 11. uri potekalo tradicionalno 18. kračevanje z licitacijo darovanih domačih suhomesnatih izdelkov, predvsem svinjskih krač in drugih darov.

Kračevanje prirejajo ob današnjem godu sv. Antona Puščavnika, zavetnika živinorejcev, zbrani denar pa bodo namenili obnovi območnih sakralnih spomenikov.

Kot je predsednik Turističnega društva Suha krajina Vlado Kostevc povedal, so s kračevanjem v Žužemberku obudili star krajevni običaj, ki je prerasel v družabni dogodek z licitacijo različnih domačih suhomesnatih izdelkov, hkrati pa tudi različnih umetniških del, ki jih v ta namen vsako leto prispevajo okoliški umetniki.

Prireditev začnejo z dopoldansko mašo, tej pa sledi licitacija, ki jo na šaljiv način opravijo tako imenovani kračmani. Ves zbrani denar so doslej namenili za obnovo žužemberških sakralnih spomenikov, predvsem za obnovo tamkajšnje podružnične cerkve sv. Roka iz 17. stoletja, v kateri stoji tudi stranki oltar omenjenega svetnika, je še povedal Kostevc.

V Egiptu rojeni krščanski menih sv. Anton Puščavnik, ponekod v Sloveniji imenovan tudi prašičkar, naj bi živel med 3. in 4. stoletjem našega štetja. Kot meniha so ga pogosto upodabljali v kožuhu, s knjigo, v skušnjavah demonov ali tudi s palico, prašičem in zvončkom.

Podlaga za omenjene podobe so srednjeveške legende, ko so menihi antoniti hodili po ulicah mest in prosili darov, med katerimi so bile tudi koline. Tako je sv. Anton Puščavnik postal zavetnik živinorejcev, pastirjev, mesarjev, proti ognju v hlevih, gasilcev in proti kugi.

(Foto: Arhiv RK)