reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Žužemberk

AVDIO: V Žužemberku podpisali pogodbo za gradnjo novega otroškega vrtca

Piše: STA, A.J.

Čas objave:
16.04.2018 13:41

Občina Žužemberk je danes podpisala izvajalsko pogodbo za gradnjo novega otroškega vrtca, s katerim bodo nadomestili leta 1976 zgrajeno, večkrat dograjeno, prenavljano, pretesno in dotrajano montažno stavbo. Naložba naj bi brez davka stala skoraj dva milijona evrov, notranja in kuhinjska oprema pa še dodatnih približno 700.000 evrov.

Žužemberški župan Franc Škufca je ob podpisu gradbene pogodbe povedal, da naj bi predvidoma dobro tretjino lesene montažne novogradnje pokrila občina, približno 600.000 evrov naj bi dobili iz Eko sklada, ostalo bi prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Stari štiri-oddelčni zastareli in energijsko silno potraten vrtec na Jurčičevi ulici bodo porušili in na njegovem mestu zgradili novo, energetsko varčnejšo zgradbo z devet oddelki v dveh nadstropjih. V novem otroškem vrtcu bodo združili vse štiri žužemberške, zdaj na štirih mestih delujoče skupine, hkrati bodo v njem zgradili in opremili skupno kuhinjo za vse vrtčevske oddelke.

Gradbeno dovoljenje je že pravnomočno, graditi oz. rušiti bodo začeli v prihodnjih dneh, gradnjo nameravajo končati oktobra in do konca tega meseca vrtec opremiti. Uredili bodo tudi okolico vrtca in avtomobilska parkirišča. Otroke naj bi v novem vrtcu sprejeli konec oktobra ali v začetku novembra.

Novi sodobno opremljeni otroški vrtec bo razpolagal tudi z večjimi zunanjimi igralnimi površinami, ki jih je občina zagotovila z dokupom dela sosednjega zemljišča.


Za nemoteno varstvo otrok bodo med gradnjo poskrbeli tako, da bodo dva oddelka namestili v Osnovni šoli Žužemberk, en oddelek pa bo gostoval v podružnični osnovni šoli na Dvoru, je še povedal Škufca.

Ravnateljica žužemberške osnovne šole z vrtcem Mira Kovač je navedla, da imajo v vrtec v tekočem šolskem letu vpisanih skupaj nekaj več kot 200 otrok. Vrtčevske skupine imajo razpršene v matičnem vrtcu na Jurčičevi ulici, v starem delu žužemberške osnovne šole in v podružnični šoli na Dvoru, zaradi prostorske stiske pa imajo še poldrugi oddelek v družinskem varstvu.

Za obdobje med gradnjo so se že pripravili in prostor našli v navedenih stavbah. Z novim devetoddelčnim vrtcem pa bodo varstvo zagotovili vsem otrokom Občine Žužemberk.

Občina se sicer hitro razvija tudi v demografskem pogledu, v osnovni šoli pa je število otrok v zadnjih petih letih zraslo za približno 90, je še dejala Kovačeva.

Novi žužemberški vrtec bo gradilo podjetje GPI Tehnika iz Novega mesta.

Občina Žužemberk, ki združuje 51 naselij, je bila ustanovljena pred skoraj 20 leti. V njej trenutno živi več kot 4.800 ljudi. Prav njena ustanovitev je občanom prinesla nova pričakovanja in upanje, da bosta Žužemberk in celotna Suha krajina ponovno lahko postala ena izmed najbolj razvitih pokrajin v Sloveniji, kar je pred več kot 150 leti že bila. Prav za razvoj in napredek trga in občine se v prvi vrsti zavzema tudi župan Franc Škufca, ki županuje že peti mandat.

Oddaja SKN - o novem vrtcu v Žužemberku


Župan občine Žužemberk Franc Škufca

Župan občine Žužemberk Franc Škufca o podpisu pogodbe


Drago Muhič o posebnosti gradnje novega vrtca

Direktor podjetja GPI Tehnika Drago Muhič o posebnosti gradnje novega vrtca