oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

fdv, palestina, podpora, protest Svet24.si

Študenti FDV še vedno vztrajajo s protestom

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Žužemberk

V Žužemberku že 21. Kračevanje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.01.2016 08:46

Žužemberški kračmani in Turistično društvo Suha krajina danes po 10.00 uri vabijo na že 21. Kračevanje, v Žužemberk, v Gostinstvo in turizem Koren v Žužemberku.

Tako kot vsako leto, na dan sv. Antona puščavnika, to je 17. januarja, bodo tudi letos v cerkev sv. Roka (zgrajena je bila v prvi polovici 17. stoletja v zahvalo za premagano kugo) priromali mnogi prebivalci Suhe krajine ter tako prosili za zdravje živine, ljudi, za dobro letino in medsebojno razumevanje.

V zahvalo ali v dar prinesejo prekajene svinjske krače, salame, klobase, kruh, druge dobrote in izdelke. Stari običaj kračevanja, na katerem bosta na humoren način preizkušena kračmana licitirala darove bo pri Korenovih, kjer bodo poskrbeli za dobre krače in pijačo.

Za ljudske viže bodo poskrbeli gostje Krvavški planšarji. Kot že vrsto let se tudi letos pričakuje sodelovanje žužemberških motoristov, suhokranjskih konjerejcev, županov, podjetnikov in Antonov, ki godujejo ta dan.


Ob 9.00 uri se je v cerkvi sv. Roka začela maša, na kateri sta maševala žužemberški župnik Franc Vidmar in novomeški škof msgr. Andrej Glavan.