požar, poskus-uboja, ljutomer Svet24.si

FOTO: Požig in poskus uboja v Ljutomeru

Milan Kučan Svet24.si

Kučan razočaran nad Pahorjem

jozef horvat bobo Reporter.si

Novi šok v NSI: Jožef Horvat ni več v igri za ...

soča, 13-letnik, utopitev, kajakaški klub Svet24.si

Utopitev v Soči: deček se je zataknil za večji ...

balskanski bojevnik, dragan tošić Necenzurirano

Lovke afere komunalno blato vodijo do Balkanskega ...

gomulka 2 Odkrito.si

Gomulke so se odpeljale v zgodovino

TELEFON_Galaxy A72_NAJSTNICA (3) Najstnica.si

Vse, kar potrebuješ, v enem telefonu

Novice Novo mesto

V&F: Bolnišnica NM tudi v romskem jeziku

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
26.10.2012 11:53

V novomeški bolnišnici so zaradi težav z Romi ob hospitalizaciji, tako pri komunikaciji kot tudi upoštevanju hišnega reda, pripravili zloženko v romskem jeziku.

V Splošni bolnišnici (SB) Novo mesto so za lažje sporazumevanje ob hospitalizaciji z Romi in njihovimi otroki pred kratkim začeli zloženke z navodili o bolnišničnem redu opremljati tudi z besedilom v romskem jeziku. S tem bi radi odpravili težave, ki se glede bolnišničnih navodil in pravil pojavljanju pri obravnavi romskih bolnikov.

Kot je povedala predstojnica otroškega oddelka SB Novo mesto Tatjana Pavlin, so na oddelkih novomeške bolnišnice opazili, da pri obveščanju romskih bolnikov, njihovih otrok in drugih svojcev prihaja do težav pri sprejemanju in nadaljnji obravnavi oz. pri sporazumevanju z njimi in njihovem razumevanju bolnišničnih pravil.

Ker se pogosto dogaja tudi, da se z Romi na videz sporazumejo, nato pa oboji ugotovijo, da informacije niso bile podane na pravi način, so zloženki z bolnišničnimi pravili in navodili, dodali zgoščeno besedilo v romskem jeziku, je nadaljevala.

Za izboljšanje komunikacije med Romi in bolnišničnim osebjem so danes v Novem mestu pripravili tudi krajši posvet. Kot je dodala Pavlinova, je treba romske bolnike in njihove svojce, ki jih navadno obiskujejo v velikem številu, opozoriti na higieno, prepoved kajenja v bolnišnici, povzročanje hrupa, ugašanje nočnih luči, vznemirjanje drugih pacientov in podobno.


Po besedah zastopnika pacientovih pravic Roberta Sotlerja so se z vodstvom novomeške bolnišnice glede romske problematike večkrat sestali in ugotovili, da prihaja predvsem do težav pri sporazumevanju v slovenskem jeziku, z zloženko z dodanim romskim besedilo pa se želijo približati Romom, ki se ob zdravstveni oskrbi po njegovem mnenju neutemeljeno čutijo ogroženi.

Zaradi strahu pred naznanim prihaja do določenih napetosti in nepotrebnih trenj med njimi in zdravstvenim osebjem, hkrati pa je treba tudi obiskovalce romskih bolnikov opozoriti na bolnišnična pravila in možnost obojestranskih okužb, je še povedal Sotler.

Današnje predstavitve se je udeležila tudi predstavnica sveta romske skupnosti Milena Tudija, ki je omenjeno zloženko pozdravila kot dobrodošel pripomoček, ki bo odpravil marsikateri nepotrebni zaplet, hkrati pa je opozorila, da se morata glede obnašanja popraviti obe strani. Tako Romi, kot tudi zdravstveno osebje, ki ne bi smelo obnašanja nekaterih Romov posploševati na vse, je še dejala Tudijeva.

Direktorica Spošne bolnišnice Novo mesto, Mira Retelj


Predsednica sveta romske skupnosti Milena Tudija


Namestnik varuhinje človekovih pravic, Tone Dolčič


Zastopnik pacientovih pravic, Robert Sotler