Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

V&F: Drobtinica uspela, zbrali 2.350 evrov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.10.2012 08:16

Tudi na Dolenjskem je potekala humanitarna akcija Drobtinica. Prostovoljci in mladi člani Rdečega križa so na stojnicah ponujali kruh in pekovske izdelke in zbrali 2.350 evrov. Sredstva bodo namenili za kritje stroškov toplih obrokov socilno šibkejših otrok.

Rdeči križ Slovenije je že dvanajsto leto zapored organiziral mednarodno akcijo ob Svetovnem dnevu hrane, 16. oktobru. V to akcijo, ki smo jo poimenovali Drobtinica, se je vključilo tudi Območno združenje RK Novo mesto. Svetovni dan hrane smo obeležili kot dan boja proti lakoti, ki je tudi pri nas še vedno prisotna, a očem skrita.

Drobtinica je v Novem mestu potekala danes, 13. oktobra na petih stojnicah v Novem mestu, v Straži in v Žužemberku, zbirali smo sredstva s podarjenim kruhom. S pomočjo mladih članov RK, ki so sodelovali v akciji, iz OŠ Drska, OŠ Bršljin, OŠ Center in OŠ Žužemberk in Vavta vas, je bilo zbranih 2.350,24 €. Sredstva bodo prejele sodelujoče šole za kritje stroškov toplih obrokov za njihove socialno šibke otroke.

300 kg kruha so nam darovali Mercator, d.d., Spar in Dolenjske pekarne ter pekarna Malka, Žužemberk, več kot 300 kg kruha pa so napekle prostovoljke iz 13 KORK. Hvala vsem sodelujočim, da nam je akcija uspela!

Tudi v Žužemberku z Drobtinico

Prostovoljke Rdečega križa Slovenije in Območno združenje RK Novo mesto so ob svetovnem dnevu hrane tudi v Žužemberku organizirali akcijo Drobtinica. Na dveh stojnicah, ki so se zgodaj zjutraj šibile pod težo kruha, so bili tudi mladi aktivisti OŠ Žužemberk Špela Longar, Petra Mrvar, Blaž Zupančič in Jakob Majer, skupaj z njihovo učiteljico in mentorico krožka RK Petro Avguštin. » Akcijo Drobtinica so podprle pekarna Malka, številne gospodinje iz ajdovske planote, iz Dvora in Žužemberka skupaj s sosednjimi vasi« je dejala predsednica KO RK Žužemberk Gena Maver in dodala, da velja v prvi vrsti zahvala tudi njim, saj bodo z zbranim denarjem lahko krili stroške toplih obrokov socialno šibkim otrokom na šoli Žužemberk.

V Žužemberku in Dvoru so tako gospodinje skupaj s tukajšnjo pekarno Malka darovale kar 160 kg kruha in krušnih izdelkov. Kljub slabemu vremenu so aktivisti RK iz Novega mesta ter aktivistka RK Alenka Mačerol, žužemberški mali prostovoljci z njihovo mentorico vztrajali do konca in pripomogli, da je akcija tudi v Suhi krajini lepo uspela.
_____________________________________________________________
Prostovoljci Rdečega križa in njihovi mladi člani iz osnovnih šol na stojnicah zbirajo denarna sredstva s kruhom, ki ga bodo zagotovili kot sponzorstvo lokalnih pekarn, Mercatorja in Spara, nekaj pa ga bodo napekle tudi prostovoljke Rdečega križa. Izkupiček bodo namenili za prehrano socialno ogroženih otrok v OŠ Center, Bršljin, Drska, Vavta vas in Žužemberk, so sporočili iz novomeškega območnega združenja Rdečega križa.

Drobtinica na območju Novega mesta poteka pred Sparom Hipermarketom v Bršljinu, v Mercator Hipermarketu in v Engrotuš, d.d., Tuš supermarket, od 8. do 12. ure ter pred trgovino Mercator v Straži in pred KZ Trebnje in KZ Žužemberk, od 8. do 12. ure.


Akcija je danes tudi v Sevnici. V torek, 16. oktobra boste lahko sodelovali v akciji Drobtinica v Metliki in Kočevju (OŠ ob Rinži), v sredo , 17. oktobra prav tako v Kočevju pri OŠ Stara Cerkev, prihodnjo soboto, 20. oktobra pa v Grosuplju in Ivančni Gorici ter v Trebnjem in Mokronogu.

__________________________________________________________________
Enaintrideset območnih združenj Rdečega križa Slovenije bo v okviru kampanje Drobtinica zbiralo prostovoljne prispevke, namenjene plačilu toplih obrokov za socialno ogrožene šoloobvezne otroke v okoljih, kjer bo kampanja potekala, so zapisali na RKS.

V mestnih središčih in pred nakupovalnimi centri po vsej Sloveniji bo do 26. oktobra v okviru akcije tako postavljenih 100 stojnic Rdečega križa.

V minulem letu so v akciji Drobtinica zbrali več kot 36.000 evrov, s katerimi so pomagali mnogim otrokom iz socialno šibkejših okolij in jim v okviru 80 osnovnih šol zagotovili tople obroke.

Nekatera območna združenja Rdečega križa Slovenije bodo svetovni dan hrane 16. oktobra zaznamovala tudi s predavanji, delavnicami o zdravi prehrani, likovnimi delavnicami, natečaji in razstavami.

(foto: Slavko Mirtič)

Akcija Drobtinica (snemalec Miran Klevišar)