900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Nm

V&F: Nevarna sramota mesta, ki jo je vsako leto manj

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.04.2013 05:57

Tako je z Znančevim mlinom in žago na Smrečnikovi, ki povezuje Grm s Šmihelom. Pristojnosti za ohranjenje oz. propadanje zgodovinske in kulturne dediščine ima javni zavod, novomeški Zavod za varstvo kulturne dediščine.

Propadanje opazujemo že več let. Mlin, ki je tik ob cesti, nevarno ogroža promet. Tako pešce in vozila. Že desetletja je zgradba zanemarjena.

Gre namreč za mlin iz 1854, z mlinarsko delavnico v kleti in bivalnim pritličjem, z delno ohranjeno notranjo opremo. Mlin je deloval do konca vojne, leta 1945. Ob njem so tudi ostanki žage venecijanke. Vse skupaj pa je zaradi zanemarjenosti v sramoto.


Podatki registra kulturne dediščine kažejo, da ima mlinarsko delavnico in bivalno pritličje z delno ohranjeno notranjo opremo. Sam mlin je sicer v “precej dobrem stanju” in bi se ga dalo zelo lepo obnoviti, kar potrjujejo tudi na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, kjer pravijo, da lastnik skrbno popravlja manjše poškodbe in skrbi, da objekt ostane suh. Vendar pa so vsa dela v okviru finančnih zmožnosti, kljub vsemu pa si lastnik želi mlin ohraniti ter obnoviti, a se glede na trenutno stanje stvari še nekaj časa ne bodo spremenile. Zasebni lastnik mlina je sicer družina Pleško.

Starejši posnetek nekoč ponosa Nm


In novejši posnetek - vse po starem (snemalec Miran Klevišar)