Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Adlešiči

V&F: Polnočnice v Beli krajini

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.12.2012 07:40

V cerkvi sv. Nikolaja v Adlešičih, kjer je mašo daroval župnik Vinko Guna, je bilo tokrat še posebej slovesno. Na sveti večer so v semiški fari pripravili dve polnočnici.

Najprej k polnočnici pridejo ob 22.00 farani Črmošnjic in okoliških vasi v cerkev Marijinega vnebozetja v Črmošnjice in ob polnoči pa je pričela polnočnica v farni cerkvi sv. Štefana v Semiču. Maševal je semiški župnik Luka Zidanšek. Mladinski mešani pevski zbor sv.Štefan je prepeval ob spremljavi orgel božične pesmi.

(Foto: Tončka Jankovič, Boris Grabrijan)

V cerkvi sv. Nikolaja v Adlešičih, kjer je sv. Mašo daroval župnik Vinko Guna, je bilo tokrat še posebej slovesno, saj so se cerkvenim pevkam pridružile tudi pevke Kulturnega društva Božo Račič Adlešiči, poseben čar pa je svetemu večeru dodala tudi tamburaška skupina, ki je z značilnim zvokom tamburic vzbudila posebens čustva v srcih krajanov.


Tako slovesne polnočnice v Adlešičih ne pomni nihče; farani pa si takšne, danes izražene enotnosti in sloge želijo tudi v vsakdanjem življenju.

Tako kot je to opaziti tudi pri slavnostnih bogoslužjih v pravoslavni cerkvi v bližnjih Miličih (ki jo obiščejo katoliki), so se danes slovesne maše v Adlešiški katoliški cerkvi udeležili tudi naši sosedje iz pravoslavne občine Marindol ter potrdili več stoletij staro prijateljstvo in spoštovanje različnosti, ki odlikuje Belo krajino, ki je vedno združevala katolike, pravoslavne in grkokatolike, danes pa tudi vernike drugih veroizpovedi.

Polnočnica v Semiču (snemalec Božo Vidmar)