oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Novice Novo mesto

V&F: Razstava posvečena 100-letnici rojstva Vladimirja Lamuta

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.12.2015 07:03

Ob 100-letnici rojstva akademskega slikarja Vladimirja Lamuta, ki je pretežno deloval v Novem mestu, so v Dolenjskem muzeju pripravili pregledno spominsko razstavo njegovih del iz lastnih depojev ter izdali razstavni katalog. V razstavišču Jakčev dom so jo odprli včeraj, na ogled bo do 3. septembra prihodnje leto.

Kustos Dolenjskega muzeja in avtor razstave Jožef Matijevič je povedal, da se želijo z omenjeno razstavo spoštljivo pokloniti umetniku, ki je s svojo likovno ustvarjalnostjo še posebej zaznamoval območje Krkinega porečja, hkrati pa tudi dolenjsko reko, s katero je bil nerazdružno in usodno povezan.

Po kustosovih besedah Lamuta širša likovna javnost, čeprav je pred svojim tragičnim koncem veljal za lokalno legendo in je v novomeškem okolju še zdaj sopomenka za umetnika, pozna manj, kot bi si zaslužil.

Zaradi svojega otožnega in melanholičnega značaja ter tragične osebnosti je ostal zaznamovan kot "dolenjski van Gogh", je dodal Matijevič in hkrati opozoril, da je bil Lamut Novemu mestu zvest in naklonjen bolj, kot je bilo takratno provincialno mesto naklonjeno njemu.


Kot je poudaril kustos, so z Lamutom primerljivi zelo redki likovni ustvarjalci, kot slikar pa je z nekaterimi izjemnimi likovnimi deli dopolnil tudi slovensko likovno zakladnico.

Na razstavi, ki prinaša njegovih 130 del, je Lamut zastopan z vsemi tehnikami in načini svojega likovnega izražanja, hkrati pa tudi po vsebini in časovnem zaporedju ni večjih ali opaznejših presledkov. Lamutova "na več ravneh ustvarjalnega procesa utemeljena umetnost pa na razstavi zaživi kot iskrena, pristna in neposredna osebna izpoved", je še povedal Matijevič.

Vladimir Lamut se je rodil leta 1915 na Čatežu ob Savi, njegova družina se je kmalu za tem preselila v Novo mesto. Po novomeški gimnaziji je v Zagrebu eno šolsko leto študiral umetnostno zgodovino, leta 1941 pa je diplomiral na zagrebški slikarski akademiji. Kot honorarni učitelj risanja je nato do svoje internacije - poslali so ga v italijanski Gonars - do 1942 poučeval na novomeški gimnaziji.

Spominska razstava ob 100-letnici rojstva Vladimirja Lamuta