gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

V&F: Sneg lomi drevesa, težave z elektriko

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.10.2012 08:31

V JV Sloveniji še sneži. Ponekod je zapadlo slabih 20 cm snega. Moker in težak sneg povzroča največ preglavic v prometu zaradi zasneženega cestišča in podrtih dreves. Številna gospodinjstva so bila zaradi padlih dreves na daljnovode brez elektrike.

Številna naselja na Dolenjskem in v Beli krajini so brez električne energije. Pristojne, dežurne službe so na terenu in poskušajo odpraviti težave, ki so nastale predvsem zaradi padlih dreves, ki ovirajo promet in oskrbo z elektriko. Belokranjska Gasilska zveza je aktivirala gasilce prostovoljnih gasilskih društev, ki pomagajo pri odstranjevanju posledic.

Ponekod prihaja do težav z internetnimi povezavami in mobilnim omrežjem.

Na cestah pa so tudi zimske službe, ki čistijo ceste.

NEVARNOSTI IN NESREČE V ZADNJIH 12 URAH

28. 10. 2012 po četrti uri zjutraj je zaradi močnega sneženja prišlo do številnih izrednih dogodkov v vseh občinah Dolenjske in Bele krajine. Težak sneg je povzročil podiranje številnih dreves, kar je imelo za posledico neprevozne ceste, pretrgane električne vodnike, pretrgane telefonske vodnike, prekinitev oskrbe z električno energijo in telefonskim prometom, prekinitev internetnih povezav, zalivanje kleti in poplavljanje.

Na terenu so bile in so še vse razpoložljive dežurne ekipe elektra, telekoma, cestnih podjetij in praktično vse gasilske enote Dolenjske in Bele krajine. Gasilci so razžagali na stotine podrtih dreves in tako omogočili prevoznost cest.

V občinah Trebnje in Šentjernej sta visoki drevesi padli na stanovanjski hiši. Drevesi so odstranili gasilci PGD Ponikve in PGD Maharovec.

V občinah Škocjan, Trebnje, Mokronog-Trebelno je voda zalila nekaj stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov iz katerih so gasilci izčrpali vodo.

V občini Dolenjske Toplice je narasla voda zagozdila drevo pod leseni most v Dolenjem Polju. Ekipa gasilcev in civilne zaščite občine Dolenjske Toplice je drevo odstranila. Drevo se je zagozdilo tudi pod mostom čez Krko pri gradu Otočec.

V občini Škocjan so gasilci preventivno namestili vreče s peskom zaradi poplavljanja potoka Radulja.

V občini Črnomelj je reka Kolpa zalila cesto Učakovci-Vinica, dežurna ekipa cestnega podjetja je postavila prometno signalizacijo, gasilci PGD Vinica in Učakovci so razžagali podrta drevesa na obvozni cesti in omogočili dostopnost do Učakovcev. V večernih urah je reka Krka zalila cesto Čučja Mlaka-Hrvaški Brod, občinah Škocjan in Šentjernej.

V občinah Trebnje in Mokronog-Trebelno je zaradi prekinitve oskrbe z električno energijo posledično prišlo tudi do prekinitve oskrbe s pitno vodo.

V občinah Novo mesto, Straža, Trebnje, Šentjernej in Škocjan se občani, gasilci in civilna zaščita intenzivno pripravljajo na morebitne nočne poplave vodotokov.

Gasilci so imeli največ podrtih dreves v višje ležečih predelih občin, kjer je snežna odeja presegla 20 cm. Najhujše je bilo v občini Mirna na cesti proti Debencu in Mokronog-Trebelno na cesti proti kraju Sveti Vrh.


VREMENSKA NAPOVED


Ponoči in jutri dopoldne bo ponekod v notranjosti države rahlo snežilo. Čez dan bodo padavine ponehale, popoldne se bo v zahodni Sloveniji že delno razjasnilo. Burja bo slabela. Temperature bodo od -2 do 3, na Primorskem do okoli 8 stopinj C.

V torek bo delno jasno. Jutro bo mrzlo, temperature v notranjosti bodo pod lediščem. Čez dan pa se bo živo srebro povzpelo do 6  stopinj. V sredo bo v vzhodni Sloveniji še deloma jasno, drugod pa se bo pooblačilo. Popoldne bo v zahodni polovici Slovenije že začelo deževati. Spet bo nekoliko topleje, do 11 stopinj. V četrtek bo oblačno z dežjem. Zjutraj bo okrog 9 stopinj, popoldne do 12 stopinj Celzija.

snegolom


zasnežena pokrajina 1


zasnežena pokrajina 2


snegolom 2


sneženje 1


sneženje 2