kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Šentjanž

Varno na kolesu: Zmaga romala v Šentjanž

Piše: R.K.

Čas objave:
30.05.2021 13:08

Program Varno na kolesu, ki ga organizira družba Butan plin, je letos že deveto leto spodbujal mlade k varni in aktivni vključitvi v promet ter združil več kot 10.000 učencev iz 140-ih slovenskih osnovnih šol.

Mladi kolesarji in kolesarke so se prek inovativnih, tematskih in zabavnih nalog spoznavali s cestnoprometnimi predpisi, se s pomočjo zanimivih kolesarskih aktivnosti pripravljali na varno vključitev v promet in se obenem še potegovali za privlačne praktične in denarne nagrade. Glavne nagrade v sklopu razpisanih nalog so osvojile OŠ Milana Majcna Šentjanž, OŠ Rudija Mahniča –Brkinca Pregarjein OŠ Jurija Vege Moravče.

Poleg ozaveščanja o varnosti v prometu je program letos izpostavljal tudi pomen kolesa kot trajnostnega prevoznega sredstva in v čim večjem številu spodbujal mlade, da svoj prosti čas preživljajo aktivno. Učenci, ki so se v letošnjem šolskem letu pripravljali na kolesarski izpit, so analizirali nevarne točke v svojem kraju, predstavljali pozitivne primere kolesarjenja v svoji občini in na ustvarjalen način razmišljali o različnih prometnih situacijah. Vsi ostali učenci pa svoje znanje o varnosti v prometu predstavili tako, da so pripravili priporočila za odpravo prometnih pomanjkljivosti v šolski okolici in s kolesarjenjem v prostem času nabirali kilometre za svojo šolo.

Zmagovalci Varno na kolesu 2021 so:

RAZPIS A, namenjen učencem, ki se pripravljajo na kolesarske izpite
1. mesto | OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ, nagrada: donacija 700 €, kolo za šolo
2. mesto | OŠ PRESTRANEK, nagrada: izvedba prometnih predstavitev AVP, donacija 400 €
3. mesto | OŠ TONETA TOMŠIČA KNEŽAK, nagrada: donacija 300 €

RAZPIS B, namenjen učencem od 1. do 9. razreda
1. mesto | OŠ RUDIJA MAHNIČA – BRKINCA PREGARJE, nagrada: donacija 200 €, kolo za šolo
2. mesto | OŠ DRAGOMELJ, nagrada: izvedba prometnih predstavitev AVP
3. mesto | II. OŠ CELJE, nagrada: servis koles za šolo in lokalno skupnost

RAZPIS A+B, šole, ki so opravljale tako naloge razpisa A kot B
1. mesto | OŠ JURIJA VEGE MORAVČE, nagrada: donacija 1.000 €
2. mesto | OŠ OLGE MEGLIČ, nagrada: donacija 600 € in praktična nagrada za šolo
3. mesto | OŠ SELNICA OB DREVI, nagrada: donacija 400 € in praktična nagrada za šolo

Vodja projekta Varno na kolesu, Tanja Medved, je ob zaključku letošnjega programa izpostavila: "Za nami je še eno zahtevno šolsko leto, v katerem so morale šole izkazati veliko mero prilagodljivosti in iznajdljivosti. Pri opravljanju nalog v sklopu programa Varno na kolesu jim je to vsekakor uspelo, saj so se kljub razmeram tudi letos odlično odrezale in uspešno ozaveščale o tako pomembni tematiki, kot je varnost v prometu. Veseli in ponosni smo, da lahko s programom Varno na kolesu med najmlajšimi širimo ljubezen do kolesarjenja in jih spodbujamo k temu, da sedejo na kolo, pa naj bo to za pot v šolo ali v
svojem prostem času. Da je kolo med mladimi zares zelo priljubljeno, pa dokazujejo njihovo navdušenje, radovednost in ustvarjalnost pri opravljanju nalog programa Varno na kolesu."

Varno na kolesu
Varno na kolesu
OŠ Milana Majcna Šentjanž

Čestitke tudi iz našega uredništva, kjer smo tudi malo pobrskali in našli še ta zapis, ki ga prav tako delimo z vami:

Z učenci 5. razreda OŠ Milana Majcna Šentjanž smo bili tudi v letošnjem šolskem letu vključeni v projekt VARNO NA KOLESU. Opraviti smo morali dve projektni nalogi z naslovom POSTAJAM KOLESAR in KOLESARSKA PRAVILA V ZGODBI. Pri prvi nalogi smo izdelali videoposnetek, v katerem smo predstavili analizo prometnih poti v okolici šole, varnih in nevarnih križišč, ki nas obkrožajo, učenci so predstavili varne in nevarne cestne odseke v okolici njihovega doma, obvezno opremo kolesa, pripraviti in predstaviti pa smo morali tudi promocijsko gradivo z naslovom »Zakaj čelada da in telefon ne?«. Pri drugi nalogi smo izdelali »e-knjigo«, v kateri smo predstavili najpomembnejša prometna pravila, s katerimi se srečujemo kolesarji, opredeliti smo morali možne nevarnosti, ki nas lahko doletijo v prometu, v knjigi smo opozorili, na kaj je treba biti med kolesarjenjem pozoren, izpostavili pa smo tudi vidik trajnostne mobilnosti. Z odlično opravljenimi nalogami smo zbrali toliko točk, da smo se uvrstili na 1. mesto in šoli prislužili denarno nagrado 700 evrov ter kolo. Vsak učenec pa si je prislužil še kolesarsko čelado.

Zelo smo se trudili in vesela sem, da je bil naš trud poplačan. Mentorica Alja Felser