Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Novo mesto

Varno na poti z otrokom

Piše: STA

Čas objave:
23.06.2018 08:33

Na potovanju z otroki je pomembno, da poskrbimo za njihovo varnost z ustreznimi varnostnimi sedeži in pasovi, ki jih ne odpenjamo, tudi če malček med vožnjo zaspi. Vožnjo jim lahko olajšamo tudi z upoštevanjem njihovega naravnega bioritma in z animacijo, ki bo razbila monotonost potovanja, svetujejo na AMZS.

Otroci med vožnjo nikakor ne smejo zapustiti otroškega varnostnega sedeža, poskrbeti pa moramo tudi, da bo otrok v sedežu nameščen pravilno. Sedež in sedalni položaj morata ustrezati otrokovi velikosti in teži. Ni nujno niti, da je vsak sedež primeren za vsakega otroka, četudi ustreza njegovi velikosti in masi, opozarjajo na AMZS. Zato je smiselno, da že prodajalca otroških sedežev prosimo, da malček že pred nakupom sede v sedež.

V sedežu mora otrok biti pripet. Najbolje je, da mu uporabo varnostnega pasu privzgojimo že od malega. "Naj razume, da je to potrebno in zakaj, pri tem naj mu bodo zgled tudi drugi potniki v avtomobilu, tudi tisti na zadnjih sedežih," svetujejo na AMZS in dodajo, da otrok nikakor ne strašimo s policijo in globami, ki so povezane s prekrškom. Eden od načinov, kako otroka prepričati, da je v vozilu pripet, je, da se vozila preprosto ne da prižgati, dokler vsi potniki niso pripeti.

Otroku je treba prilagoditi tudi zračenje. Naj mu ne bo prevroče, po drugi strani pa vanj ne sme stalno pihati hladen zrak, kaj šele, da bi bil ves čas na prepihu. Poskrbeti je treba tudi za zaščito pred soncem, na primer zložljivim senčnikom.


Za nemirnost otrok med daljšimi vožnjami je marsikdaj kriva monotonost in pomanjkanje zabave. Starši lahko že vnaprej razmislijo, kako ga bodo zabavali in s kakšnimi igračami ali aktivnostmi se bo najbolj prijetno kratkočasil. Ob tem je treba biti pozoren na velikost in obliko igrač, ki naj ne bodo ostre ali koničaste.

V pomoč so lahko tudi otroška glasba in igrice s sodelovanjem staršev ter opazovanje okolja. "Pogosto uporabljena rešitev so tudi igrice na mobilnikih ali tablicah, kar pa se lahko hitro maščuje v obliki otrokove slabosti ali pa kasneje, ko bo namesto igranja na prostem želel ostati v zaprtem prostoru s svojim novim elektronskim prijateljem," so še dodali na AMZS.

Otroku med potovanjem pomagamo tudi z upoštevanjem njegovega naravnega bioritma in skrbjo za redno prehrano, pijačo in za njegov spanec. Tako mu bo pot še najhitreje minila. Če otrok med vožnjo zaspi, je treba poskrbeti za njegovo udobje in držo. Nekateri otroški sedeži omogočajo prilagoditev naklona, da je otroku med spanjem bolj udobno. V drugih primerih se poskrbi za ustrezno oblazinjenje, pri večjih otrocih morda tudi z ovratno blazino. Nikakor pa spečega otroka ne odpenjamo.

Če se nam na potovanju pridružijo tudi štirinožni kosmatinci, smo dolžni poskrbeti tudi za varen prevoz psov. Najbolj varen prevoz psa je v transportnem boksu, ki ga namestimo in pritrdimo v prtljažniku. Če boks ni pritrjen, lahko ob nenadnem zaviranju ali trku tudi ta poleti po vozilu, pri čemer se poškodujejo tako pes kot ostali potniki v avtomobilu.