srce Svet24.si

Tedenski horoskop: nastopil je pravi čas, da vsak...

nataša-fidler Svet24.si

Nataša Fidler Mis: Ljudje morajo imeti možnost ...

drugi-tir, stanko-polanič, tine-vadnal, jurij-krč, janez-škrabec Necenzurirano

Nasledniki Ivana Zidarja tečejo nov krog #kolumna

Robert Golob Reporter.si

Če po krivem Golobu kdo podtika balkanske posle, ...

komar Ekipa24.si

Zaledenela je kri! Slovenska skakalka po doskoku ...

Zelenski se bo vključil v festival v soboto, 11. februarja Odkrito.si

Ker Sanremo ostaja Sanremo ... Ali pač?

greenwood robson 12 Ekipa24.si

Kaj pa zdaj?! Veliki up Uniteda zakuhal velikanski...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Včeraj letošnji najtoplejši dan, zaledenele površine se tanjšajo

Piše: STA

Čas objave:
15.01.2019 07:59

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je bil včeraj najtoplejši letošnji dan doslej, temperature so marsikje presegle 10 stopinj Celzija. Hidrologi ob tej odjugi, ki bo predvidoma trajala do petka, opozarjajo, da se bodo v tem tednu ledene površine na jezerih in rekah tanjšale, zato obiskovalcem ledenih površin svetujejo previdnost.

Po podatkih Arsa, ki so jih objavili na Twitterju, je bilo včeraj ob 12. uri v Črnomlju 13 stopinj Celzija, v Novi Gorici so jih namerili 12, v Kranju 11, v Kočevju, Ljubljani, Portorožu in Celju pa 10.

Na Twitterju so ob tem opozorili tudi na tanjšanje ledenih površin. Kot je za STA pojasnil hidrolog Janez Polajnar, to predvidevajo glede na toplo vreme, ki ga imamo že drugi dan, odjuga pa bo predvidoma trajala do petka.Po njegovih navedbah na rekah in večjih jezerih, kjer imajo vodomerne postaje, ledu še ni. So pa zaledenele nekatere plitvejše stoječe vode in denimo tudi Cerkniško jezero, na katerem so se v preteklih dneh ljudje že drsali. Polajnar ni želel soditi o varnosti drsanja na tem jezeru v preteklih in prihodnjih dneh. Opozoril pa je, da se bo glede na temperature ledena površina tanjšala.

Kako hitro se bo tanjšala, je po Polajnarjevih navedbah odvisno tudi od nočnih temperatur. Ker bodo v teh dneh temperature ponoči okoli nič stopinj Celzija, ponekod v višjih legah tudi pod ničlo, tanjšanje ledenih površin morda ne bo potekalo tako hitro. Če bi bila pa tudi ponoči temperatura krepko nad ničlo, se pa lahko ledena skorja tanjša hitro in v nekaj dnevih postane nenosilna. To je odvisno tudi od tega, kako debela je bila. Glede na to, da doslej ni bilo dolgotrajnega izrednega mraza, tudi površine niso tako trdo zaledenele, je pojasnil.

Danes bo sončno, občasno je lahko nekaj več oblačnosti predvsem na severu in severovzhodu. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8, na obali do 10 °C. Jutri bo dokaj sončno, čez dan pa bo na obali oblačnost naraščala. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 2, najvišje dnevne od 5 do 11 °C. V četrtek bo pretežno oblačno. Sončna obdobja bodo na vzhodu, kjer bo večinoma suho, drugod bo občasno rahlo deževalo. V petek bo oblačno s padavinami, ki jih bo več na zahodu. Meja sneženja se bo postopno spustila do nižin.