Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

VDC Novo mesto z Demenci prijazno točko

Piše: R.K.

Čas objave:
23.06.2022 07:54

Varstveno delovni center Novo mesto bo postal nova Demenci prijazna točka. Odprtje s slovesnim prevzemom nalepke s strani Združenja Spominčica bo potekalo prihodnji torek ob 11. uri v enoti Šmihel v Novem mestu.

Ob odprtju bo Združenje Spominčica izročilo potrdilo o imenovanju zavoda za Demenci prijazno točko, sklenjen bo dogovor o sodelovanju, hkrati pa bo izročena posebna nalepka z oznako. Ta se ob uradnem odprtju tudi nalepi na vidno mesto. Enoto VDC Novo mesto bo tako kmalu krasila prepoznavna nalepka s spominčicami; ustrezno pomoč pa lahko dementne osebe pridobijo v prav vsaki enoti VDC Novo mesto.

Kot navajajo v Združenju Spominčica, je Demenci prijazna točka namenjena osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim, kot tudi vsem drugim v lokalni skupnosti, saj je pomembno, da tudi sosedje prepoznajo osebe z demenco v stiski in jim pomagajo. Na Demenci prijazni točki najdejo informacije, predvsem pa se seznanijo z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov.

Demenca je bolezen možganov, ki je posledica kroničnega neozdravljivega propadanja možganskih celic. Posameznik ima težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnostih in ne more obvladovati svojega (običajnega) življenja. Poleg motenj spomina pri njem opazimo zmanjšanje spoznavnih (kognitivnih) funkcij, kot so: sposobnost razmišljanja, orientacije, razumevanja, računanja, učenja, govornega izražanje in presoje. Poslabšanje kognitivnih funkcij navadno spremljajo spremembe v družbenem vedenju in udejstvovanju, zmanjšanje sposobnosti za obvladovanje čustev ali zmanjšanje motivacije.

Bolezen povzroča čustveno stisko (bolniku in svojcem). V družbi je demenca še vedno stigmatizirana, zato jo večinoma poskušamo prikriti in zanikati ter ne poiščemo pomoči pri zdravniku takrat, ko lahko najbolj vplivamo na nadaljnji potek bolezni.

Kot pri običajni populaciji ljudi, se tudi pri uporabnikih vključenih v VDC Novo mesto srečujejo z znaki značilnimi za demenco. Zaposleni in svojci ter uporabniki se tako srečujejo s povsem novimi izzivi. Pogosto se postavljajo vprašanja, kot so kako prepoznati, ali je to znak demence, kako reagirati, kako pomagati? Z odprtjem DPT si želijo opozoriti širšo javnost in lokalno skupnost, da se tudi uporabniki, njihovi svojci/skrbniki in zaposleni v VDCjih srečujejo z demenco in si nuditi vzajemno pomoč, razumevanje in podporo.

VDC Novo mesto je javni socialno varstveni zavod, ki že več kot 40 let skrbi za osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvodju. Bivanje omogočajo 85 osebam z različnimi stopnjami oviranosti, in sicer v dveh bivalnih enotah (Novo mesto in Trebnje) in v eni enoti v Šmihelu. Poleg bivanja izvajajo še storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji. Skupno je v VDC Novo mesto vključenih 170 uporabnikov.