zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Brežice

Več kot sto tisočakov za kmetijstvo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.10.2015 16:04

V letu 2015 Občina Brežice namenja dobrih 120.000 evrov za sofinanciranje dveh ukrepov s področja kmetijstva.

Občina Brežice se zaveda pomena kmetijstva za razvoj občine in ohranjanje kulturne krajine na podeželju, zato vsako leto namenja proračunska sredstva kot spodbudo kmetijstvu, sporočajo z občine.

Sredstva razpisa t.i. prvega ukrepa so namenjena kot pomoč za naložbe v opredmetena ali neopredmetena sredstva na kmetijskih gospodarstvih v zvezi s primarno kmetijsko proizvodnjo, točneje za posodabljanje kmetijskih gospodarstev v občini, kot drugi ukrep pa je pomoč namenjena za zagotavljanje tehnične podpore v kmetijskem in gozdarskem sektorju.  

Na razpis je prispelo 52 vlog. Za 1. ukrep - posodabljanje kmetijskih gospodarstev 41 vlog ter za 2. ukrep - izvajanje tehnične podpore v kmetijstvu 11 vlog.

Brežiški kmetje za posodabljanje kmetij namenili skoraj milijon evrov


Skupna vrednost investicij posodabljanja kmetij je dobrih 900.000 evrov, od tega so znašali upravičeni stroški skoraj 600.000 evrov, skupna višina dodeljenih sredstev iz občinskega proračuna pa je 100.000 evrov.  Stopnja sofinanciranja naložb za posodabljanje kmetij tako znaša 16,77 % upravičenih stroškov. Sredstva so bila namenjena za nakup kmetijske mehanizacije, gradnjo hlevov in objektov za hrambo krme za živino, nakup rastlinjakov, plastenjakov, nakup protitočnih mrež.

Spodbuda ekološki pridelavi hrane in izobraževanju


Za izvajanje tehnične podpore v kmetijstvu, kjer občina spodbuja tudi pridelavo ekološke hrane, je znašal skupni znesek upravičenih stroškov 16.005,06 evrov, znesek dodeljenih sredstev iz občinskega proračuna pa dobrih 16.000 evrov. Sredstva so bila namenjena za lokalna društvena ocenjevanja vin, ki pomembno prispevajo k rasti kakovosti vin, za izobraževanje in izmenjave dobrih praks za člane društev na področju kmetijstva in za društvene aktivnosti na področju ekološke pridelave hrane.

Roman Matjašič o letošnjem razpisu za kmetijstvo