Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana/Bistra/Poljane nad Škofjo Loko/Škocjan

Večnamenski dom Škocjan v načrtu razvojnih programov vlade

Piše: STA

Čas objave:
31.05.2022 06:52

Vlada je na dopisni seji v načrt razvojnih programov 2022-2025 uvrstila novogradnjo Gimnazije Šentvid. S področja kulture pa so novi projekti obnova grajsko-samostanskega objekta Bistra, Kulturni dom Poljane in večnamenski dom v Škocjanu.

Novogradnja gimnazije Šentvid je nujna zaradi konstrukcijsko in potresno nevarnih šolskih objektov, v katerih se danes izvaja pouk, so navedli na vladi. Uporabnika kompleksa petih šolskih stavb sta Gimnazija Šentvid in Osnovna šola Šentvid, poti učencev in dijakov se križajo, prostori so nefunkcionalni, obe šoli pa imata premalo prostora.

Z načrtovano porušitvijo štirih objektov bo omogočena izvedba novogradnje šolske stavbe za potrebe gimnazije in novogradnja telovadnice za potrebe osnovne šole. Zagotovljeni bodo varni in sodobni prostorski pogoji za izvajanje pouka, stavba gimnazije bo prostorsko ločena od OŠ Šentvid. Slednja bo v objektu, ki se ne ruši. Ustrezno bo urejen tudi zunanji šolski prostor, zagotovljene bodo varne poti v šolo, športne površine, podzemna in nadzemna parkirna mesta.

Solastnika celotnega šolskega kompleksa stavb sta ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Mestna občina Ljubljana (MOL), in sicer ministrstvo v višini 51,5 odstotka, občina pa v višini 48,5 odstotka. To je izhodišče za nadaljnja financiranja skupnih delov investicije.

Graditi bodo začeli leta 2025, končali pa bodo leta 2027. Časovni potek investicije je odvisen od usklajevanja postopkov z MOL, saj se morata investicija v novogradnjo stavbe za gimnazijo, ki jo financira in vodi ministrstvo, in investicija v novogradnjo telovadnice za OŠ Šentvid, ki jo financira in vodi MOL, zaradi logističnih postopkov izvajati skoraj istočasno.


Ocenjena vrednost investicije znaša nekaj manj kot 15 milijonov evrov z DDV. Investicija bo financirana s sredstvi ministrstva, stroški izvedbe podzemne garaže, zunanjih športnih površin in drugih skupnih površin obeh šol pa se bodo delili z MOL.

Investicija v celostno obnovo grajsko-samostanskega objekta Bistra, ki so jo začeli izvajati 1. aprila, je predvidena v višini skoraj 19,5 milijona evrov. Končali jo bodo 31. maja 2025. Grad Bistra bodo tako statično kot energetsko prenovili. Celovita prenova je nujna zaradi zagotavljanja ustreznih delovnih pogojev zaposlenih ter potresne in požarne varnosti, prav tako pa tudi zaradi vzpostavitve sodobnih muzejskih prostorov.

Projekt Kulturni dom Poljane v občini Gorenja vas-Poljane je bil izbran na podlagi javnega poziva za sofinanciranje vlaganj v javno kulturno infrastrukturo lokalnih skupnosti, ki jih bo v letih 2022 in 2023 sofinancirala država iz proračuna. Star in gradbeno neustrezen kulturni dom bodo porušili in zgradili večnamenski objekt kulturnega središča Poljanske doline v Poljanah.

Prav tako je bil na podlagi javnega poziva izbran projekt za izgradnjo novega večnamenskega doma v občini Škocjan. Predvideli so tudi pripadajočo zunanjo ureditev, ureditev parkirišč in opornega zidu.

Oba nova domova bosta kot sodobna objekta javne kulturne infrastrukture omogočala kakovostne pogoje za razvoj kulturno umetniške dejavnosti in predstavitev kulturne dediščine, prav tako pa bosta tudi izboljšala dostopnost in vključenost skupnosti v kulturno in družbeno življenje.