zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice

Velika nagrada 56. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov

Piše: R.K.

Čas objave:
19.06.2023 14:19

V soboto dopoldne se je osem umetnic in umetnik iz šestih držav še zadnjič zbralo v objemu Galerije likovnih samorastnikov Trebnje. Ob tej priložnosti so svoja dela predali galeriji, ob zaključku 56. Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje pa je ukrajinska umetnica Mariia Kozyrenko prejela veliko nagrado mednarodne strokovne žirije.

»Mariia Kozyrenko je žirijo prepričala s triptihom Cultivating hopes, sijajno upodobitvijo predkrščanske tradicije čaščenja ženskega božanstva, ki jo je spojila z interpretacijo divje in kulturne krajine,« je odločitev letos prvič mednarodne žirije povzela Andrejka Vabič Nose, kustodinja v Galeriji in članica strokovne žirije. 

Mariia Kozyrenko se je rodila leta 1986 v mestu Harkov v Ukrajini, kjer je študirala ukrajinski jezik in literaturo. Že skoraj dve desetletji je njeno življenje prežeto s slikanjem in pisanjem. Samostojno je razstavljala v Franciji in Ukrajini ter se predstavila na skupinskih razstavah v Grčiji, Turčiji, Bolgariji, Ukrajini in Franciji. Udeležila se je umetniških rezidenc v Franciji in Ukrajini ter prejela več nagrad, med drugim nagrado Nazariy Voitovych 2020. Njena dela so v številnih ukrajinskih javnih zbirkah in v zasebnih zbirkah v Ukrajini, Nemčiji, Franciji in ZDA.

»Zelo sem ganjena. Presenečena sem. V čast mi je, da sem del tabora in da sem zmagala. Rada eksperimentiram, ampak vem, da je za umetnika bolje, da ima svoj stil, ki se ga drži daljše obdobje. Zato bom morda nadaljevala v tem stilu,« pa je po razglasitvi in ob zaključku tabora povedala ukrajinska umetnica Mariia Kozyrenko, ki sicer od marca lani živi in ustvarja v Franciji. ( prevod P. K. L.)

Velika nagrada izbrani umetnici prinaša tudi samostojno razstavo v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje predvidoma leta 2025, ki jo bo skupaj z galerijo postavila gostujoča kustosinja iz Hrvaškega muzeja naivne umetnosti iz Zagreba Mateja Fabijanić: »Umetnica izstopa s svojim individualnim stilom in individualno poetiko, ki je dosledna. Delo, ki ga je predstavila žiriji, prikazuje zapleten notranji svet, spoj abstrakcije in figuracije. V to je vtkala tudi zgodovino svojega naroda in kompoziciji dala dodatni pomen, ki ga lahko beremo na različne načine v kontekstu današnjega časa ali pa kot prikaz zgodovine ukrajinskega naroda. Videli bomo, kako se bo njen stil razvijal naprej. Upam, da bo ostala zvesta neposrednemu prikazovanju svojega notranjega sveta na platnu. Leta 2025 pa bomo videli, kaj je nastalo.« (prevod P. K. L.)

Letos so umetniki v trebanjsko zakladnico umetniških slik, kipov, reliefov ipd., ki šteje že skoraj 1400 del, prispevali novih 21 umetnin. Mednarodna strokovna žirija je tako tudi letos poleg glavne nagrade podelila še tri priznanja za likovna dela – prejeli sta jih Natalia Berezina in Darja Štefančič iz Slovenije ter Alan Meyer iz Nemčije.

Od poznega popoldneva pa so v galeriji še posebej prišli na svoj račun ljubitelji glasbe. Tradicionalna poletna muzejska noč je bila v znamenju nastopov izbranih mladih glasbenikov – na treh koncertih so se predstavili učenci Glasbene šole Trebnje.