reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

Vesna Kemper imenovana za kadrovsko direktorico v papirnici Vipap Videm Krško

Piše: Vipap Videm Krško

Čas objave:
06.05.2020 07:43

Novi češki lastnik je začel s prestrukturiranjem papirnice Vipap Videm Krško. Za kadrovsko direktorico je bila imenovana Vesna Kemper, katere glavna naloga je zagotoviti večjo fleksibilnost zaposlenih.

Vesna Kemper je bila imenovana za kadrovsko direktorico v papirnici Vipap Videm Krško. Med drugim bo odgovorna za kadrovsko plat prestrukturiranja podjetja s skoraj 400 zaposlenimi.
Podjetje, ki je v lasti češke skupine RIDG Holding, želi okrepiti fleksibilnost in medsebojno nadomeščanje trenutno zaposlenih s ciljem učinkovite modernizacije proizvodnje in stabilizacije celotnega podjetja. Cilj je tudi večja privlačnost za kompetentne iskalce zaposlitve.
Poleg nalog v zvezi s prestrukturiranjem se nova kadrovska direktorica ukvarja tudi s posledicami pandemije zaradi koronavirusa, ki je v zadnjih tednih povzročila motnje pri dobavi surovin, delno prekinitev proizvodnje in neizogibno napotitev tretjine zaposlenih na čakanje na delo.

V papirnici Vipap Videm Krško so pod novim češkim lastnikom RIDG Holding začeli s postopkom prestrukturiranja. Novo imenovana kadrovska direktorica, Vesna Kemper, bo vodila postopek modernizacije proizvodnje in stabiliziranja podjetja z vidika človeških virov.
Vesna Kemper, ki je bila prej zaposlena na DARS-u, namerava izboljšati fleksibilnost in medsebojno nadomeščanje skoraj 400 trenutno zaposlenih, vzpostaviti nov sistem kariernega razvoja in zagotoviti, da bo papirnica v prihodnje imela dovolj motiviranega in usposobljenega kadra. »Raven kompetenc moramo izboljšati zlasti v proizvodnji, tako da bodo zaposleni lahko opravljali širši nabor del in nalog kot prej ter se lažje medsebojno nadomeščali«, pravi Vesna Kemper, ki je v Vipap Videm Krško prišla 1. marca.

Prav tako meni, da je treba začeti sistematično delati na ugledu papirnice kot privlačnem delodajalcu. »Ker je Krško dokaj oddaljeno od Ljubljane, je težje pridobiti nove kompetentne delavce iz bližnje okolice. Zato moramo nagovarjati tudi kandidate iz bolj oddaljenih krajev in jim predstaviti, zakaj se splača prihajati na delo v Krško.« Kot primer močnega slovenskega delodajalca, katerega ugled pomaga pritegniti kompetentnekadre, čeprav je oddaljen od Ljubljane, omeni farmacevtsko podjetje Krka.
Vendar pa je Vesna Kemper v zadnjih tednih morala naloge na področju kadrovskega prestrukturiranja postaviti v drugi plan. Zaradi pandemije novega koronavirusa se podjetje sooča z motnjami pri dobavi starega papirja, kar je povzročilo delno prekinitev proizvodnje. »Zato je morala približno tretjina zaposlenih začasno ostati doma, čakajoč na ponovno vzpostavitev proizvodnje in čim prejšnjo vrnitev v službo. Tako kot v Češki republiki je tudi slovenska vlada sprejela določene ukrepe, kot na primer povrnitev 80-odstotnega nadomestila plače za delavce na čakanju. Prav tako pa bo pokrila večji del prispevkov za vse, ki nadaljujejo z delom«.
Po pandemiji koronavirusa se bo prestrukturiranje podjetja nadaljevalo z vrednotenjem poslovnih in proizvodnih procesov in nato z njihovo reorganizacijo. V nadaljevanju podjetje načrtuje izboljšanje fleksibilnosti med zaposlenimi s pripravo novih opisov del in nalog. Prav tako namerava podpreti dodatno usposabljanje zaposlenih in njihov dolgoročni karierni razvoj. Poleg tega načrtuje prilagoditev sistema kariernega razvoja tako, da bodo zaposleni lahko napredovali ne le na osnovi izobrazbe temveč tudi na osnovi znanj, spretnosti in kompetenc.
Vesna Kemper meni, da je trenutno prezgodaj govoriti o številu zaposlenih po končanem prestrukturiranju, ki naj bi potekalo nekaj mesecev. Cilj pa je obdržati čim več trenutno zaposlenih. »V veliki meri bo to odvisno od njih. Želimo si, da bi bili motivirani za učenje in prevzem novih del in nalog oziroma da razširijo področje dela izven svojih trenutnih nalog. Seveda pa ne moremo izključiti potrebe po zaposlitvi novih delavcev. Med prestrukturiranjem bomo morda ugotovili, da nihče od trenutno zaposlenih ne more pokriti določenega dela prenovljenega proizvodnega procesa.«
Nova kadrovska direktorica je v svoji karieri že izvedla kadrovsko prestrukturiranje v večjem podjetju. Pred prihodom v podjetje Vipap Videm Krško je bila zaposlena na DARS-u, kjer so takrat prešli na elektronsko cestninjenje. »Nenadoma ni bilo več potrebe po zaposlenih neposredno na cestninskih postajah in več kot 200 zaposlenim (od skupno 1.250) je takrat grozilo, da bodo presežni delavci. Vendar smo z dodelanim sistemom izobraževanja in prekvalifikacij večini zagotovili možnost ohranitve zaposlitve na drugih delovnih mestih, kot na primer pri nadzoru plačila cestnine ali podpori strankampri uporabi novega elektronskega cestninskega sistema v Sloveniji,« doda Vesna Kemper.

Vendar pa meni, da je njena naloga v podjetju Vipap Videm Krško drugačna. Delovna mesta bodo večinoma ostala, spremenili pa se bodo opisi del in nalog in zaposleni bodo morali biti bolj fleksibilni. »Predvsem želimo imeti angažirane in usposobljene ljudi na pravih mestih, ki delujejo v skladu z vrednotami podjetja in se zavedajo, da je vsak posameznik pomemben in da prispeva k uspehu našega podjetja,« pravi nova kadrovska direktorica.

»Zaposlitev Vesne Kemper je eden prvih zelo pomembnih korakov pri uresničevanju naše strategije.Vesna prinaša v naše podjetje nov način upravljanja s človeškimi viri, ki je potrebno za uspešno preobrazbo papirnice v sodobno podjetje s poudarkom na strateškem razvoju zaposlenih,« opisuje spremembo, ki jo prinaša imenovanje nove kadrovske direktorice, predsednik uprave in izvršni direktor podjetja Vipap Videm Krško, Petr Domin.

Vesna Kemper (34) je v podjetju Vipap Videm Krško zasedla položaj kadrovske direktorice s 1. marcem 2020.Pred tem je bila zaposlena na DARS-u, kjer je med drugim v letih 2016 in 2017 vodila kadrovskoslužbo.V preteklosti je bila tudi svetovalka in pred tem koordinatorka v pravni in kadrovski službi v Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana.Po opravljeni diplomi na Pravni fakulteti v Ljubljani je kot sodniška pripravnica delala na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani in na Višjem sodišču v Kopru.

O podjetju Vipap Videm Krško
Temelje podjetja je leta 1939 postavil Franc Bonač, ki je v majhni vasici Videm blizu Krškega zgradil tovarno celuloze.Takrat je zaposlil 180 domačinov.Danes je Vipap Videm Krško največja papirnica v Sloveniji in pomemben dobavitelj časopisnih in revijalnih papirjev ter papirjev ta fleksibilno embalažo v jugovzhodni in srednji Evropi.Med letoma 1997 in 2015 je podjetje v posodobitev svoje tehnologije vložilo več kot 150 milijonov evrov – ne le za izboljšanje kakovosti proizvodnje, temveč tudi za zmanjšanje vpliva na okolje.Letna proizvodnja presega 200.000 ton papirja.Leta 2019 je EBITDA dosegel 7 milijonov evrov, podjetje pa je imelo več kot 350 zaposlenih.Novembra 2019 je bila končana prodaja podjetja in češki investicijski holding RIDG je prevzel papirnico od češkega Ministrstva za finance.