pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

VIDEO: 1. Literarni pohod na Gorjance

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.07.2015 11:53

V soboto se je odvijal 1. Trdinov literarni pohod na Gorjance, ki ga je novomeška knjižnica Mirana Jarca pripravila v sodelovanju s pohodniškimi društvi ob 185-letnici rojstva in 110-letnici smrti slovenskega etnografa, pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine.

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Pohodniško društvo Novo mesto, PD Krka Novo mesto, PD Pohodnik Novo mesto in PD Šentjernej, je v sodelovanju z MO Novo mesto in občino Šentjernej, ob 185-letnici rojstva in 110-letnici smrti slovenskega etnografa, pisatelja in zgodovinarja Janeza Trdine, pripravila 1. Trdinov literarni pohod na Gorjance.

Literarni pohod s pripovedovanjem zanimivih, znanih in malo manj znanih legend, bajk in povesti o Gorjancih, kot jih je zapisal Janez Trdina, bogatijo knjižničarke Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Udeleženci so se zbrali na Gracarjevem turnu, ob 7.30, kjer so si ogledali spominsko sobo Janeza Trdine, nato pa so se odpeljali proti izviru Minutnik. Ta še danes bruha vodo kot gejzir ter vrača življenjske moči. Polni energije so se udeleženci nato odpeljali do parkirišča v Pendirjevki, kjer so v bajki o škratu izvedeli kaj se zgodi, če Trdinov hudobni škrat Gugljaj naleti na popotnike.

Naslednja postojanka je bilo skrivnostno Gorjansko jezero, kjer so prisluhnili bajki o Ukletem jezeru. Nato pa se čez gorjanske košenice odpravili do Trdinovega vrha in  pri Sveti Jeri, z gorjansko obarvanim spominskim dogodkom, počastili 185-letnico rojstva in 110-letnico smrti Janeza Trdine.
Trdinov vrh so preplavili s petjem, pripovedovanjem in vonjem po čisto pravem »Trdinovem golažu«.


Ker pa »težka hrana v želodcu« večne mladosti, lepote in zdravja ne zagotovi, so se  po te odpravili h Gospodični. Tam so prisluhnili bajki o Gospodični.

Pomlajeni in polni moči so pot nadaljevali proti zadnji postojanki – Dom pri Miklavžu, kjer jih je čakalo druženje ob dobrotah patrona Svetega Miklavža, z vmesnim postankom pri Krvavem kamnu, ki skriva marsikatero znano pa tudi manj znano legendo.

Organiziran je bil tudi avtobusni prevoz.