Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

VIDEO: 100-letnica oktobrske revolucije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.11.2017 07:41

V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu so na okrogli mizi na temo 100-letnice oktobrske revolucije sodelovali ugledni gostje.

V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu je bila včeraj okrogla miza 100 let od oktobrske revolucije, ki so se je udeležili ugledni gostje, sicer poznavalci zgodovine in sedanjih političnih razmer pri nas, v Evropi in v svetu.

Okroglo mizo je pripravilo Društvo Slovenija-Rusija ob sodelovanju Mestne občine Novo mesto in Knjižnice Mirana Jarca. V prireditvenem atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto so bili gostje okrogle mize dr. Anton Bebler, dr. Aleš Gabrič in dr. Jure Gašparič.

Velika socialistična oktobrska revolucija, ki letos praznuje 100. obletnico, je epohalna prelomnica sodobnega časa. Dogodki leta 1917 so preusmerili tok zgodovine in zgradili svet, v katerem živimo danes.

Oktobrska revolucija je razširjen naziv za vstajo v Petrogradu (Sankt Peterburg) v noči s 24. na 25. oktober 1917 po starem koledarju (ali s 6. na 7. november po novem), ko so oboroženi delavci z vojaki pod vodstvom boljševikov zrušili začasno vlado. Zato jo nekateri imenujejo boljševiška, bolj redko pa tudi novembrska revolucija.

V nekaterih pogledih je bila nadaljevanje ruske revolucije leta 1917, pri čemer je bila prva faza tako imenovana februarska revolucija. Najbolj markanten voditelj revolucije je bil Vladimir Iljič Lenin. Prijazno vabljeni!

Oddaja "S Krko naokoli" o večeru, posvečenem oktobrski revoluciji