cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

VIDEO & FOTO: Koliko bi zdržali vi?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.07.2016 19:34

Vremenska napoved nas je razveselila s soncem in temperaturami do 32°C. Ob tem znova pozivamo: ne puščajte v avtomobilu ne otrok, ne živali! Tudi vroč asfalt za pse ni primeren.

Čeprav se nam zdi, da bodo naše živali brez težav v avtu počakale tistih nekaj minut, ko moramo skočiti po opravkih, je lahko zanje to usodno. Pri živalih in manjših otrocih do toplotnega udara pride prej kot pri odraslih ljudeh.

Proti večeru je moč videti veliko ljudi sprehajati svoje kužke po mestu - a tudi vroč asfalt je skrita nevarnost, ki vašemu ljubljenčku lahko zelo škoduje. Preverite, kako vroča je pot, po kateri boste peljali svojega najzvestejšega prijatelja na sprehod.


Tudi na videz prijetnoje lahko peklensko
Ko ima zrak le 25° C, lahko temperature v avtu, parkiranem v senci, krepko presežejo 30 stopinj, če je avtomobil parkiran na soncu pa lahko dosežejo tudi do 70° C.

Na videoposnetku je ameriški športnik na lastni koži preizkusil, kako je, biti zaprt v avtomobilu na soncu. Vprašajte, kako dolgo bi vzdržali vi?


Živali se potijo drugače kot mi

Odprto okno v avtu živali ne pomaga kaj dosti; tudi če skočite ven samo "za minutko". Psi se ohlajajo predvsem s sopenjem, razgret zrak v avtomobilu pa jim onemogoča, da bi spustili telesno temperaturo. Zato je dovolj že 15 minut, da utrpijo vročinsko kap.

Kako prepoznamo težave?
- telesna temperatura je povišana
- pospešen in šibak srčni utrip
 - dihanje je oteženo in plitvo
- krči in drhtenje

Prva pomoč pri pregretosti
Pregreto žival je potrebno čim prej ohladiti. Najdite hladen prostor in skušajte zbiti temperaturo s pomočjo hladno a ne premrzlo vodo. Vodo naj pije večkrat po malem.
Nikakor paživali ne polivajte s hladno vodo, ker lahko utrpi šok. Uporabite mokre brisače z ohlajanjem pa nehajte, ko telesna temperatura pade na 39° C.

Če na vroč dan opazite avtomobil, v katerem so že dalj časa zaprte živali, takoj pokličite policijo, saj gre za nujen primer, v katerem je ogroženo življenje živali!

Preizkus športnika v vročem avtomobilu (Vir: Youtube)