Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Dan Rdečega križa v znamenju Medgeneracijske vasi

Piše: M.K.

Čas objave:
08.05.2018 12:45

Osmega maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta, praznujemo svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca. S tem dnevom se prične tudi teden Rdečega križa, v katerem novomeško območno združenje prireja številne dogodke, s katerimi želimo širši javnosti približati svoje delovanje.

Osrednji dogodek, ki so ga pripravili v torek, 8. maja, je bila Medgeneracijska vas z bazarjem Spomin na otroštvo – igre nekoč in danes. Pri izvedbi iger je sodelovalo 8 OŠ, DRPD in udeleženci Kreativnih, ki so prikazali 30 različnih iger, ki se jih je igralo 150 učencev OŠ. Skupaj z Dolenjskim muzejem in kustosinjo Ivico Križ, ki je preskrbela fotografije tudi iz Slovenskega etnografskega muzeja, so pripravili razstavo fotografij starih iger.

Na prireditvi, ki je sledila igram, so razglasili naj prostovoljca, ki je postal Nejc Hočevar iz OŠ Šmarjeta za prostovoljstvo v krajevni organizaciji RK, obiskovanje starejših po domovih in ker je s svojim zgledom zgled za sošolce. Naj prostovoljska skupina je Klub Mladi za boljši svet, sedem mladih, ki deluje v okviru območnega združenja pri raznih akcijah, naredili so več kot 1000 prostovoljskih ur v zadnjem letu. Med njimi so Mateja Balant s Kmetijske šole Grm, Timotej Bučar, ki je dijak Srednje zdravstvene šole, Gloria Gačić in Jasmina Kramaršič s Srednje vzgojiteljske šole in Jovan Dušanić s Srednje strojne ter David Hren s Kmetijske šole Grm in Nejc Goršin, ki je že zaključil izobraževanje. Podelili so tudi nagrade na natečaju za razglednice Ker nam je mar (risba in lepa misel na izbrano temo) na katerega se je odzvalo 12 osnovnih šol in 4 dnevni centri s 323 izdelki. Komisija je izbrala 15 razglednic, ki jih je izdelalo 16 učencev. Z razglednicami polepšajo dan prejemnikom prehranskih paketov, v humanitarnem centru je na ogled tudi razstava razglednic. Nagrajencem je podelil nagrade in jim čestital predsednik OZRK Novo mesto Marjan Grahut ter jih za nagrado povabil naslednjo soboto na izlet na Debeli rtič.



V nadaljevanju pa je bila organizirana še okrogla miza Brez ta star'ga mlad ne zraste. O svoji uspešni poklicni poti in karieri so spregovorili: Nuša Rustja, Zvezdana Bajc, Tatjana Gazvoda, Matjaž Smodiš, Janez Usenik in Vladimir Bahč. Osebne zgodbe so prepričljive in se dotaknejo vsakega. Pogovora so se udeležili srednješolci in izvedeli, kako lahko gradijo svojo osebno rast in kariero, da bodo poklicno uspešni in osebno zadovoljni.

Dan je minil v druženju z mladimi, tako pa bo tudi cel mesec maj. V tednu RK bo Križemkapica obiskala mlade po več osnovnih šolah in jih predstavila, kaj je humanost, solidarnost in prostovoljstvo. Na več kot desetih osnovnih šolah in v 20 trgovinah bodo zbirali v Košarico RK prehranske izdelke in higienske pripomočke ter šolske potrebščine. Po krajevnih organizacijah pa se bodo začela odvijati srečanja starejših občanov.

Oddaja S Krko naokoli - v Medgeneracijski vasi RK