horned-viper-1329241_1920 Svet24.si

Marina je med nabiranjem špargljev ugriznil ...

Marjeta Zelenko Svet24.si

Marjete niso videli že od srede zvečer

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

djokovic Ekipa24.si

Nole se je fotografiral z mladeniči in iz žepa ...

Karel in Camilla pa naj bi imela kar nekaj problemov zaradi njegove zagledanosti v igralko Odkrito.si

Camilla BESNA, ker naj bi se Karel ogrel za drugo ...

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Mestna občina Novo mesto končala projekt energetske sanacije

Piše: STA/Radio Krka

Čas objave:
09.11.2017 13:19

Novomeška občina je v osnovni šoli Dragotina Ketteja obeležila končanje energetske sanacije skupaj 27 javnih stavb.

Naložba je stala 3,5 milijona evrov, kohezijski delež je znašal nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, zasebni partner je pokril skoraj polovico stroškov.

Novomeški župan Gregor Macedoni je povedal, da so celovito sanacijo izvedli v 11 primerih, v 16 pa delno oz. jo te dni končujejo. Od omenjenih sanacijskih del si letno obetajo energetski prihranek v obsegu povprečne letne porabe skupaj 530 štiričlanskih gospodinjstev, je dodal.

Po podatkih novomeške občine so največ izboljšav izvedli v omenjeni osnovni šoli, kjer so v okviru celovite energetske sanacije toplotno izolirali pročelje in strop neogrevanega podstrešja in zamenjali streho ter stavbno pohištvo. V šoli so vgradili toplotne črpalke in zamenjali potratno razsvetljavo, skupaj pa si tam obetajo nekaj več kot 22.000 evrov letnega energetskega prihranka.

Med drugimi celovito energetsko saniranimi šolami so navedli še osnovne šole Otočec, Brusnice, Birčna vas, Dolž in Podgrad ter otroške vrtce Brusnice, Rdeča kapica in Labod. Celovita sanacija je pri teh obsegala toplotno izolacijo pročelij, menjavo stavbnega pohištva, izolacijo stropov neogrevanih podstrešij, vgradnjo termostatskih ventilov ali toplotnih črpalk, sanacijo razsvetljave, kotlovnic in podobno. V vseh navedenih šolah skupaj s šolo Dragotina Ketteja si občina obeta nekaj manj kot 100.000 evrov skupnega letnega energetskega prihranka.


V drugem sklopu so celovito energetsko sanacijo z nekaj manj deli opravili še v osnovni šoli Mali Slatnik in otroških vrtcih Pedenjped ter Metka, delno pa sanirali še 16 stavb.

Med temi osnovne šole Center, Drska, Šmihel, Bršljin, Stopiče s telovadnico in Grm z bazenom, vrtca Ostržek in Kekec, Anton Podbevšek Teater, glasbeno šolo Marjana Kozine, Kulturni center Janeza Trdine, več poslopij Dolenjskega muzeja, mestni rotovž, stanovanjski kompleks na Rozmanovi ulici 10 in občinsko stavbo na Seidlovi cesti.

Tamkajšnji ukrepi obsegajo predvsem vzpostavitev visokotehnološkega sistema energetskega upravljanja z nadgradnjo centralnih nadzornih sistemov, izboljšanje ogrevalnih in hladilnih sistemov, prenovo kotlovnic in sanacijo notranje razsvetljave. Skupni prihranek toplotne in električne energije naj bi letno dosegel 150.000 evrov.

Vsa še potekajoča dela bodo končali do konca tedna, so še sporočili z novomeške občine.

Oddaja o energetski sanaciji v MO NM 1.del


Oddaja o energetski sanaciji v MO NM 2.del