Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Na predstavitvi jamarskega zbornika

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.12.2017 08:53

Člani Jamarskega kluba Novo mesto so včeraj predstavili novo številko zbornika Dolenjski kras 7.

Člani Jamarskega kluba Novo mesto so izdali Dolenjski kras 7, novo številko v seriji publikacij, ki v prvi vrsti predstavlja dosežke raziskovalcev kraškega sveta. V njej so povzeli najpomembnejše dogodke zadnjih petih let, ki so se zgodili v dolenjskih jamah ali pa so jih dolenjski jamarji zagodli v širnem kraškem svetu. Izdaja Dolenjskega krasa 7 pomeni, da je minilo novih pet let v petinpetdesetletni zgodovini kluba, pet let izjemnih raziskovalnih, organizacijskih in okoljevarstvenih dosežkov, ki so klub postavile med najbolj prepoznavne jamarske organizacije v Sloveniji.

Kot vsaka organizacija je tudi ta klub šel skozi različna obdobja, od začetne mladostniške zagnanosti v šestdesetih letih pa do mrtvila in ponovnega zagona v sedemdesetih. Tako sedaj mineva štirideset let, odkar v klubu beležijo stalno rast aktivnosti, raziskanih jam, oddanih zapisnikov in seveda aktivnih in usposobljenih članov, brez katerih kluba in teh rezultatov ne bi bilo. Rdeča nit teh let je stalna skrb za promocijo jamarstva in razširjanje znanja o varnem raziskovanju kraškega podzemlja, kar zagotavlja stalen dotok novih zaljubljencev v kraško podzemlje in seveda nove člane kluba.

Ves ta preplet dejavnosti, znanja in tovarištva so strnili v 37 prispevkih, ki so jim dodali lepo število jamskih načrtov in drugih grafičnih prilog. Kot rdeča nit pa se v publikaciji vije serija odličnih fotografij, ki bralca po prebranih 228 straneh ne bo pustila ravnodušnega.

Predstavitev zbornika je bila v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu včeraj ob 18.uri.

V oddaji S Krko naokoli o zborniku dolenjskih jamarjev