Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Novo mesto

VIDEO&AVDIO: Nagradili najboljše učence in športnike

Piše: M.K.

Čas objave:
19.06.2018 11:50

Novomeški župan Gregor Macedoni je včeraj v Kulturnem centru Janeza Trdine sprejel najboljše učenke in učence ter športnice in športnike osnovnih šol v Mestni občini Novo mesto.

Na Županovem sprejemu so bili najboljši učenci in učenke, športnice in športniki z osnovnih šol v MO Novo mesto in najboljši učenci Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto.

Najboljša športnica OŠ Bršljin v šolskem letu 2017/18 je VANA BAŠIĆ.

Vana je učenka 8. razreda in je vsestranska športnica. Šolo je zastopala na športnih tekmovanjih kar v šestih panogah. V košarki 3 x 3 se je s šolsko ekipo uvrstila na državno prvenstvo, v šahu je na področnem prvenstvu z ekipo osvojila drugo mesto, v košarki in odbojki pa tretje mesto na občinskem prvenstvu. Košarka je njen najljubši šport. Vestno trenira v ŽKK Krka Novo mesto in je s klubom nastopila tudi v mednarodni ligi, kjer so se uvrstili med osem najboljših ekip, v državnem prvenstvu pa so osvojili peto mesto, hkrati pa je nastopila tudi na mednarodnih tekmah. Vana je tudi odlična učenka, ki se z vso skrbnostjo posveča šoli. Je predsednica oddelka in njeni sošolci jo čutijo kot prijazno dekle. V okviru projekta Erasmus+ je s pozitivnim pristopom do ljudi gostujoče učence uspešno vključevala v različne aktivnosti, s predstavitvami v angleškem jeziku pa navdušila goste s Poljske in Portugalske.

Najboljši športnik OŠ Bršljin v šolskem letu 2017/18 je URBAN TERLEP.

Urban je učenec 7. razreda, vsestranski športnik. Šolo je zastopal v petih športnih panogah. Na tekmovanjih je bil zelo borben, s čutom pripadnosti ekipi. Še posebno rad ima košarko. Je eden od nosilcev igre v KK Krka Novo mesto. S klubom je osvojil 3. mesto v državnem prvenstvu in pokalu Spar. S šolsko rokometno ekipo je postal področni prvak. Je nosilec igre šolske košarkarske ekipe. Zaradi poškodbe roke na področnem prvenstvu ni mogel pripomoči k igri svoje ekipe, a je svojo pripadnost ekipi dokazal z glasnim navijanjem s tribune. V razredu je Urban zelo priljubljen, ima čut za pravičnost in je spoštljiv. Znanje mu veliko pomeni, zato veliko časa nameni tudi šolskim obveznostim.

Najboljša učenka OŠ Bršljin v šolskem letu 2017/18 je LARA VELKAVRH.

Lara je vsestranska učenka in s svojim delom dokazuje, da je znanje vrednota, ki jo ves čas gradi, saj izkazuje odličnost na vseh področjih. Je vestna, zanesljiva, radovedna, rada in veliko bere. Svoje znanje je v letošnjem letu preizkušala na številnih tekmovanjih družboslovja, naravoslovja, tehnike in športa. Na devetih tekmovanjih iz znanja se je uvrstila na državni nivo in osvojila srebrna priznanja iz zgodovine, fizike in geografije ter zlato priznanje iz zgodovine. Uspešna je tudi na ostalih področjih. S šolsko košarkarsko ekipo je dosegla občinsko 3. mesto in v ekipi cenijo njeno sposobnost timskega dela. V sklopu projekta Erasmus+ je kot dobra gostiteljica v angleščini predstavila šolo in Slovenijo. Med sošolci je priljubljena, ker ne sili v ospredje, kritično pove svoje mnenje, je vedno prijazna in pripravljena pomagati. Lara ima svojevrsten smisel za humor in njena duhovitost popestri marsikatero uro pouka.

Najboljša športnica OŠ Brusnice v šolskem letu 2017/18 je TARA JAZBEC.

TARA je učenka 4. razreda. Že kot majhna deklica je pokazala veliko ljubezen do športa. Trenira košarko v Ženskem košarkarskem klubu Krka. V letošnjem letu je dosegla izjemne rezultate na različnih športnih področjih. Tara je občinska in področna prvakinja v streljanju z zračno puško. Postala je tudi občinska prvakinja v skoku v daljino v dvorani, na občinskem prvenstvu v krosu pa je dosegla 2. mesto. Tara je tudi pomembna članica vseh šolskih ekip, s katerimi je prav tako dosegla odlične rezultate. Je nadarjena, vzorna in vestna učenka, ki odlično usklajuje šport, glasbeno šolo ter ostale šolske obveznosti.

Najboljši športnik OŠ Brusnice v šolskem letu 2017/18 je MATEVŽ BOHOR.

MATEVŽ je športno nadarjen učenec. Trenira strelstvo v Strelskem društvu Gorjanci. V šolskem letu 2017/2018 je na številnih športnih tekmovanjih dosegel izjemne rezultate. Postal je občinski prvak v streljanju z zračno puško. Bil pa je tudi najbolj zaslužen član šolske strelske ekipe, ki je prav tako postala občinski prvak, na področnem prvenstvu pa je osvojila 2. mesto. Matevž je dosegel izvrstne rezultate tudi v atletiki in sicer v teku na 300m. Na občinskem prvenstvu je osvojil 2.mesto, na področnem 3. mesto, uvrstil pa se je tudi na državno prvenstvo, kjer je zasedel 16. mesto. Matevž z letošnjim šolskim letom zaključuje 6. razred in verjamemo, da bo vrhunske rezultate dosegal tudi v bodoče.

Najboljši učenec OŠ Brusnice v šolskem letu 2017/18 je JURE KOBE.

Devetošolec JURE je bil naj učenec šole že v 7. razredu, lani ga je premagal starejši brat Matic, letos pa se je ponovno zavihtel na 1. mesto. Kot nadarjen, razgledan in vsestransko aktiven učenec je blestel predvsem na matematično – logičnem področju. Dosegel je 7 srebrnih priznanj: razvedrilna matematika, astronomija, Vegovo, Štefanovo priznanje, matemček ter logiko in logično pošast na šolskem tekmovanju. Osvojil je tudi bronasto Cankarjevo in Preglovo priznanje. Jure dosega vrhunske rezultate na šahovskem področju – letos je bil med drugim 5. v državi v hitropoteznem šahu za osnovne šole – posamično. Večkrat se je izkazal tudi kot odličen voditelj šolskih prireditev, postal je zlati bralec in šolo zastopal na občinskem otroškem parlamentu.

Najboljša športnica OŠ Center v šolskem letu 2017/18 je LANA DRAGMAN.

Lana je najboljša športnica OŠ Center. Je učenka 9. razreda. V tekmovanju za najboljšo športnico OŠ Center je zmagala zelo prepričljivo. Njen prvi šport je tenis, ki ga trenira že od malih nog in je trenutno med dvajsetimi najboljšimi igralkami v državi, sicer pa je univerzalna športnica. Bila je članica skoraj vseh šolskih reprezentanc. Je odlična badmintonistka in smučarka, sodelovala je v košarkarski, rokometni in odbojkarski ekipi in se udeležila vseh atletskih tekmovanj in tekmovanj v krosu.

Najboljši športnik OŠ Center v šolskem letu 2017/18 je ROK VIDIC.

Rok je najboljši športnik OŠ Center. Je učenec 9. razreda. Njegov prvi šport je nogomet, kjer je bil v starostni kategoriji do trinajst let izbran v državno selekcijo. V okviru šolskih športnih tekmovanj je bil zelo uspešen predvsem na tekmovanjih v atletiki in krosu. Bil je član šolske košarkarske in odbojkarske in seveda nogometne selekcije. V veslanju v velikem kanuju je s šolsko ekipo osvojil tretje mesto Je tudi dober šahist. Uvrstil se je na državno tekmovanje v atletiki v Žalcu, kjer je nastopil v teku na 300 metrov.

Najboljši učenec OŠ Center v šolskem letu 2017/18 je ED BAŠA.

Ed je uspešen in vzoren učenec 7. razreda. Pri delu je prizadeven, natančen in vztrajen. V letošnjem šolskem letu se je uvrstil na 5 državnih tekmovanj: iz matematike, logike, prostorske predstavljivosti za matemčkovo priznanje, iz logičnega sklepanja za priznanje logična pošast ter razvedrilne matematike. Na vseh petih področjih je dosegel zlato priznanje, v razvedrilni matematiki je osvojil 1. nagrado, vse možne točke pa je zbral tudi na tekmovanju za priznanje logična pošast. Na šolskem tekmovanju iz naravoslovja in na tekmovanju bober je osvojil bronasto priznanje. Zmore tudi hitro računati, na državnem tekmovanju lefo se je uvrstil na 12. mesto. V prostem času se rad ukvarja s športom, trenira tenis, letos pa je postal tudi državni prvak v kegljanju.

Najboljša učenka OŠ Dragotin Kette v šolskem letu 2017/18 je ANJA CIMERMANČIČ.

Anja obiskuje OŠ Dragotina Ketteja že šestnajst let. V tem obdobju je bila aktivna na mnogih šolskih in izvenšolskih kulturnih prireditvah. Nastopala je v Cankarjevem domu in okoliških kulturnih domovih. Redno se udeležuje državnih srečanj gledaliških skupin ter sodeluje na likovnih in drugih natečajih. Ker je spretna in natančna, se je nekajkrat udeležila tudi tekmovanja Mladi tehniki in osvojila najvišja priznanja. Je prijazna, komunikativna, vedno pripravljena sodelovati pri dejavnostih. V okviru projekta Program dodatnega usposabljanja se vključuje v širše okolje in dosega uspehe na področju zaposlitve. V njeni otroški duši, ki nas razveseljuje, se skriva odrasla oseba, ki zanesljivo in odgovorno opravlja različne zadolžitve. Anja je sončno dekle, pozorna do vseh. Za vsakega najde toplo besedo, polepša dan z nasmehom in majhnimi pozornostmi. Kaže nam, kaj je res pomembno v življenju – da delaš dobro in po svojih močeh prispevaš k boljšemu jutri.

Najboljša športnica OŠ Drska v šolskem letu 2017/18 je VERONIKA SADEK.

V OŠ Drska so duhovito in slikovito zapisali: Recept za uspešno športnico je, da s preprostim trikom lahko doma ali pa v šoli pripravimo odlično športnico. V manjši posodi raztopimo približno deciliter gimnastičnih prvin, postopoma dodajamo nogometne spretnosti in dve žlički plavalne tehnike kravl. Dobro pregnetemo mišice, sklepe ter vse sestavine pustimo vzhajati 9 let. Vmes lahko vse prekinemo in po treh minutah hitrega teka osvojimo 2. mesto v krosu, 3. mesto na 1000 m in deskanju na snegu, in to v državnem merilu. Zmes nato napolnimo v zračno puško, natančno in osredotočeno merimo v pečico in … Zadetek točno v sredino. Ob nežni melodiji trobente potrpežljivo počakamo, da se vse skupaj pravilno poveže. Na koncu odlično športnico potresemo še z mletimi peticami iz redovalnice in dobimo Veroniko Sadek, športnico Osnovne šole Drska.

Najboljši športnik OŠ Drska v šolskem letu 2017/18 je BENJAMIN GROBLER.

V OŠ Drska so nekoliko poetično zapisali:

Nesem sončnico na rami,

zlat metulj je vzplaval nanjo,

sončnica se je nagnila,

o, da ne bi se zlomila.

V verzih Srečka Kosovela se zrcalijo značilne lastnosti mladega športnika Benjamina Groblerja. Sončnica na rami sta Benjaminova mirnost in osredotočenost tekmovalca v skupinskih športih, kot so nogomet, odbojka, štafeta trojk. Metulj kaže na lahkotnost gibov in korakov na atletskih stezah. Benjaminova navidezna krhkost pa se na najzahtevnejših tekmovanjih spreminja v moč, energijo, vzdržljivost. Njegovi dosežki na športnem področju dokazujejo, da ni nikakršne bojazni, da se mirnost in osredotočenost tekmovalca zlomila.

OŠ Drska se ni mogla odločiti med dvema vrhunskima učenkama, katera je najboljša. Zato so se odločili, da razglasimo dve najboljši učenki OŠ Drska v šolskem letu 2017/18, in sicer JONO SEČKAR IN EVO VEHAR.

Čeprav je Jona, učenka Osnovne šole Drska, mirna, resna, je dobro organizirana učenka. Ustvarjalnost na kulturnem področju je izrazila na prireditvah v šoli in izven nje, v otroškem in mladinskem pevskem zboru, v Orffovem inštrumentariju in pri folklori. Spretnosti na besednem področju so pustile sledi v šolskem časopisu Iskrice. Udeležila se je tekmovanj iz logike, razvedrilne matematike, logične pošasti, konstruktorstva in tehnologije obdelav, slovenščine, nemščine, kemije, fizike, računalništva-bober. Poleg bronastih in srebrnih priznanj, je dodala tudi najžlahtnejša, zlata priznanja, in sicer 2. mesto na državnem tekmovanju iz konstruktorstva in tehnologije obdelav, zlato priznanje iz nemške bralne značke ter priznanje Zlati bralec. Bila je članica zmagovalne ekipe Slovenskih 27. V mednarodnem projektu Erasmus+ je zastopala šolo na izmenjavi v Grčiji. Poleg razvitega čuta do okolja je izstopalo tudi njeno sprejemanje drugačnosti in delo na humanitarnem področju. Planinski krožek za Jono ni bil le sproščeno gibanje v naravi, saj je znanje tega področja uspešno pokazala na tekmovanju.

Pri Evi so v OŠ Drska:

Kdo pravzaprav sem?

Še sama tega ne vem!

Težka sem uganka.

Tako o sebi pravi Eva Vehar, učenka 9. B razreda Osnovne šole Drska. Za umirjenostjo se skrivajo zanesljivost, igrivost, spretnosti in znanje, ki jih je pokazala na tekmovanjih iz logike, matematike, razvedrilne matematike, matemčka, logične pošasti, konstruktorstva in tehnologije obdelav, slovenščine, nemščine, kemije, fizike, geografije, na tekmovanju iz prve pomoči. Lahkotnost gibov, vztrajnost in moštveni duh so Evo odlikovali na športnih tekmovanjih iz atletike, košarke, nogometa, krosa. Svoji zbirki bronastih in srebrnih priznanj je dodala tudi najžlahtnejša, in sicer 3. mesto na državnem tekmovanju iz konstruktorstva in tehnologije obdelav, zlato medaljo za uspešno opravljen športni program Krpan, zlato priznanje iz nemške bralne značke ter priznanje Zlati bralec. Ljubezen do glasbe je izrazila v otroškem in mladinskem pevskem zboru, v Orffovem inštrumentariju ter na kulturnih prireditvah v šoli in izven nje. Kot prostovoljka je sodelovala pri različnih humanitarnih akcijah in vrstnikom uspešno nudila učno pomoč.

Najboljša športnica OŠ Grm v šolskem letu 2017/18 je LUCIJA VRBINC.

Lucija je izredno vztrajna in uspešna učenka in je vse rezultate poleg svojega nespornega talenta dosegla predvsem z lastnim trudom in redno vadbo v lokalnem atletskem klubu. Po osnovni usmeritvi je atletinja, kjer se preizkuša predvsem v skoku v daljino, za klubske potrebe pa tudi v troskoku. V skoku v daljino je postala občinska in področna prvakinja, na državnem prvenstvu za posameznike pa je osvojila deseto mesto. S šolsko atletsko ekipo je osvojila naslov področnih prvakinj in drugo mesto na državnem ekipnem prvenstvu. Poleg skoka v daljino je tekmovala še v štafeti in bila zelo uspešna na tekmovanjih v krosu. Tudi ekipni športi ji niso tuji. S šolskimi ekipami je postala občinska prvakinja v rokometu in košarki, ter bila druga v nogometu. Kot članica košarkarske ekipe je postala področna prvakinja in se prebila vse do polfinala državnega prvenstva.

Najboljši športnik OŠ Grm v šolskem letu 2017/18 je ROK MUHIČ.

Rok je izredno talentiran mlad športnik, odličen učenec in najboljši športnik šole že drugo leto zapored. Njegov prvi šport je rokomet, v katerem je eden izmed najbolj talentiranih igralcev svoje generacije in je bil kljub temu, da je leto mlajši od ostalih, poklican na zbor slovenske kadetske selekcije. Kot učenec osnovne šole Grm je bil nepogrešljiv skoraj v vseh šolskih ekipah. S košarkarsko ekipo se je tako po naslovu občinskega in področnega prvaka prebil do polfinala državnega prvenstva. S šolsko rokometno ekipo se je uvrstil na tretje mesto na področnem prvenstvu, kot član odbojkarske ekipe pa je osvojil tretje mesto na občinskem prvenstvu. Rok ni le odličen rokometaš, ampak tudi izjemno dober atlet. Kot kapetan atletske ekipe je osvojil šesto mesto na državnem ekipnem prvenstvu, kjer je skakal v daljino in tekel v štafeti. V skoku v daljino je postal občinski prvak, bil tretji na področnem prvenstvu, na državnem atletskem prvenstvu za posameznike pa je osvojil odlično peto mesto. Poleg vsega naštetega je osvojil še tretje mesto na področnem prvenstvu v akvatlonu in uspešno zastopal šolo na krosu.

Najboljša učenka OŠ Grm v šolskem letu 2017/18 je KAJA BARTELJ.

Vsak človek se rodi z nekim darom. Nekdo je nadarjen za jezike, drugi je talentiran za kuhanje, spet tretji ima številke v malem prstu. Talent nam je ob rojstvu podarjen, vsakemu za nekaj. Delovne navade pa razvijamo od trenutka, ko se rodimo do zadnjega diha. Nič koliko otrok gre skozi šolski sistem z izjemnim talentom, vendar se v odrasli dobi le-ta spremeni v povprečnost, če svojo nadarjenost dojemamo kot nekaj samoumevnega. Kaja nosi v sebi zmagovalno kombinacijo. Z visoko motivacijo in velikokrat izjemnimi napori premaguje prepreke na poti do uspeha. Že kot šestošolka je opozorila nase, ko je osvojila štiri zlata priznanja, eno šolsko srebrno priznanje in tri šolska bronasta priznanja. V tekmovanju za najuspešnejšega učenca šole je osvojila prvo mesto v 2. triadi. Na začetku sedmega razreda pa si je zadala zelo skromen cilj – eno zlato priznanje, potem pa se je treba posvetiti šolskemu delu. Presegla je cilj in samo sebe; osvojila je 6 zlatih priznanj, 5 iz matematike: Vegovo, razvedrilna matematika, logika, logična pošast, matemček in 1 iz tekmovanja bober, ki je tekmovanje iz računalniškega programiranja. Poleg omenjenih tekmovanj je osvojila še šolsko bronasto priznanje iz Vesele šole. Svojo tekmovalno pot v sedmem razredu pa je okronala s prvim mestom na tekmovanju za Zlatega grmčana in s tem postala prva najmlajša dobitnica tega prestižnega tekmovanja OŠ Grm v tretji triadi. Delavnost je Kaji utirala pot do uspehov, saj biti evidentiran kot nadarjen učenec ni dovolj. Redno je obiskovala dodatni pouk in se pripravljala na tekmovanja v vsakem prostem trenutku. Poleg matematike Kaja igra še violino, aktivno sodeluje v projektu tutorstvo, kjer nudi pomoč svojim sošolkam in je aktivna članica šolskega pevskega zbora.

Najboljša športnica OŠ Otočec v šolskem letu 2017/18 je KIM KASTELIC.

KIM je že četrto leto zapored športnica šole. Je odlična učenka z dobro razvitimi delovnimi navadami. To se pozna tako pri pouku kot pri športu. Že dolga leta trenira namizni tenis, kar se pozna pri njenih rezultatih, tako da so vrhunske uvrstitve na državnem nivoju pričakovane. Da je Kim vsestranska športnica, potrjujejo tudi nastopi v drugih športnih panogah, v katerih so naše učenke osvajale pokale na občinskih in področnih prvenstvih. Nastopala je v nogometu, rokometu in odbojki v kategoriji mlajših in starejših deklic ter v krosu. Zaradi velike zagnanosti in tihe borbenosti se za njeno športno prihodnost zagotovo ne bojimo.

Najboljši športnik OŠ Otočec v šolskem letu 2017/18 je BEN KOGOVŠEK.

BEN je učenec devetega razreda, ki je s svojim vztrajnim delom zasluženo postal športnik šole. Že nekaj let trenira atletiko in sicer tek na 300 m. V tej disciplini je postal tudi občinski in področni prvak, z novim šolskim rekordom pa je na državnem prvenstvu osvojil 6. mesto. Na občinskem prvenstvu v krosu je postal ekipni prvak, bil pa je tudi član šahovske ekipe starejših dečkov, ki je osvojila tretje mesto na občinskem prvenstvu. Ben je aktiven tudi na gledališkem in glasbenem področju, tako da je med sošolci in posebej sošolkami zelo priljubljen. Ne dvomimo, da bo na vseh področjih uspešen še naprej.

Najboljši učenec OŠ Otočec v šolskem letu 2017/18 je NEŽA ZUPANČIČ.

Devetošolka Neža Zupančič je bila izbrana za naj učenko šole OŠ Otočec. Nežo vsa šola pozna kot umirjeno, a duhovito, vljudno in spoštljivo, pa tudi iskreno in dobrosrčno dekle. Učitelji cenimo njeno inteligenco, vztrajnost in delavnost, sošolci pa njeno prijaznost in pripravljenost pomagati. Mnogo jih je, ki jo imajo za dobro prijateljico, s težavo pa bi našli koga, ki bi imel kaj povedati zoper njo. Nežina spričevala so vzorna, druge ocene kot petice skorajda ne pozna. Med šolskimi predmeti bi vam težko povedala tistega, ki ji dela težave – preprosto zato, ker ga ni. Udeležuje se tekmovanj iz znanja in je letos osvojila bronasto, srebrno in zlato priznanje iz geografije, ob tem pa še bronasto priznanje na tekmovanju za Cankarjevo priznanje, bronasto priznanje iz angleščine ter prav takšno iz zgodovine. Poleg tega je članica šolske gledališke skupine in nas je razveseljevala s svojimi nastopi. Letos se je uvrstila med prejemnike zlate bralne značke, izkazala pa se je tudi na organizacijskem nivoju, saj je bila nepogrešljiva pri dogodkih, ki so jih devetošolci pripravili za celotno šolo. Po šoli se Neža že vrsto let uči igranja prečne flavte, s svojimi izvedbami je večkrat obogatila prireditve v šoli in drugod. Udeležila se je že več tekmovanj in doslej je osvojila dve bronasti in eno srebrno tekmovanje na mednarodnih tekmovanjih za flavtiste. Že drugo leto igra tudi pri Pihalnem orkestru Krka. Skratka: Neža Zupančič je učenka, na katero smo ponosni.

Najboljša športnica OŠ Stopiče v šolskem letu 2017/18 je AJDA TURK.

Ajda je že tretje leto zapored v tekmovanju za športnico šole zmagovalka. Blesteča učenka, glasbenica in predvsem športnica natančno ve kaj želi in predano sledi svojim ciljem z vsakodnevnim trudom, delom in treningom. Zelo uspešna rokometašica je s šolsko ekipo zmagala vse turnirje predtekmovanj, se uvrstila v finale državnega prvenstva in tam osvojila odlično 3. mesto. Tudi letos je uspešno tekmovala v skoku v daljino in se ponovno uvrstila na državno prvenstvo. Kljub težavam se vedno znova pobere, se ne predaja in gleda v prihodnost. Ta je gotovo svetla, na športnem ali kakšnem drugem področju. Njen samosvoj karakter ji občasno zapre kakšna vrata. Hkrati pa je le ta, razlog, da se ji odpirajo nova in nova obzorja, za katera ji poguma ne manjka.

Najboljši športnik OŠ Stopiče v šolskem letu 2017/18 je LUKA UDOVČ.

Postavni rokometaš je v napetem tekmovanju za športnika šole letos drugič zapored uspel. Naziv najuspešnejšega je pridobil predvsem s tekmovanji v atletiki, krosu in rokometu. Pohvali se lahko z več medaljami na občinskem nivoju. Sodeloval pa je tudi na drugih športnih tekmovanjih. Z dobrim rezultatom v skoku v daljino se je uspel uvrstiti tudi na zaključno tekmovanje v atletiki. S klubsko ekipo je že tretje leto zapovrstjo osvojil nehvaležno 2. mesto v državnem prvenstvu, vendar ga to samo spodbuja k večji motiviranosti za trening v moškem rokometnem klubu, kjer redno vadi že 4. leto, letos že vsak dan v tednu. Njegova predanost, odnos do sošolcev, učiteljev in trenerjev, samozavest krasijo njegovo osebnost, s katero očara ne samo kot športnik, temveč tudi kot vzoren fant.

Najboljši učenec OŠ Stopiče v šolskem letu 2017/18 je MAKS ANDRIN.

Maks je učenec 9. razreda. V letošnjem šolskem letu je za tekmovanja iz znanja prejel 12 bronastih priznanj in 2 srebrni šolski priznanji. Iz tekmovanj vesela šola, razvedrilna matematika, fizika, astronomija, sladkorna bolezen in slovenščina je prejel 6 srebrnih priznanj. Na tekmovanju iz matemčka je prejel zlato priznanje. V vseh letih osnovnega šolanja je dosegal najvišje standarde znanja. Je zlati značkar, sodeloval je v kvizu Male sive celice in v kvizu novomeških osnovnih šol na občinski prireditvi. Končuje tudi 6. razred Glasbene šole Marjana Kozine, smer saksofon. Maks ima spoštljiv odnos do učiteljev in drugih delavcev šole, vzoren odnos do sošolcev, ki jim je vedno pripravljen priskočiti na pomoč pri učenju, izkazuje izjemno splošno razgledanost na številnih področjih.

Najboljša športnica OŠ Šmihel v šolskem letu 2017/18 je MARIJA PRESKAR.

Marija je učenka 5. razreda, ki je sicer zelo tiha in skromna, a zelo delavna. Že nekaj časa marljivo trenira gimnastiko, v šolski ekipi pa je pomemben člen, ki povezuje. Letos je tako osvojila kar nekaj lepih uspehov na državnem nivoju: 3. mesto v športni gimnastiki ekipno in 8. mesto med posameznicami ( tu je sodelovalo kar 160 tekmovalk), 4. mesto v skokih z male prožne ponjave ekipno in 8. mesto med posameznicami, v polfinalu je bila 2. ekipno in 3. posamezno, 5. mesto v akrobatiki ekipno in v polfinalu ekipno 3. mesto. Da je šport dobra podpora tudi za razvoj pozitivne mlade osebnosti je Marija pravi primer, saj skupaj s športom razvija tudi sebe.

Najboljši športnik OŠ Šmihel v šolskem letu 2017/18 je LEV ŠPES.

Lev je učenec 7. razreda. Šolo je zastopal na tekmovanjih iz odbojke, atletike, nogometa in gimnastike. Največje uspehe je dosegel prav v gimnastiki, saj je to njegov prvi šport. Postal je državni prvak v skokih z male prožne ponjave, z ekipo starejših dečkov pa je bil tretji v tej disciplini. V akrobatiki je bil z ekipo starejših dečkov državni podprvak, posamezno pa 7., v športni gimnastiki pa je bil z ekipo 4. v državi in ravno tako 7. med posamezniki. Da ima dober odriv, je pokazal na atletiki, saj je bil 2. na področnem tekmovanju in za las zgrešil uvrstitev na državno tekmovanje. Je tudi del šolske ekipe odbojke na mivki, ki se je z 2. mestom na področnem tekmovanju uvrstila na regijsko tekmovanje.

Najboljša učenka OŠ Šmihel v šolskem letu 2017/18 je MARIJA JUDEŽ.

Marija je že tretje leto zapored naj učenka na področju znanja v OŠ Šmihel. Osvojila je 11 zlatih priznanj in 3 srebrna priznanja in 11 bronastih priznanj, zlato Dominkovo priznanje na tekmovanju iz astronomije ter se uvrstila na Sanktpeterburško astronomsko olimpijado. Sledijo zlato Cankarjevo priznanje, Stefanovo priznanje na tekmovanju iz fizike, Proteusovo priznanje iz biologije, priznanje na tekmovanju Matemček (1. mesto), priznanje iz Razvedrilne matematike, priznanje iz znanja o sladkorni bolezni, priznanje na državnem tekmovanju v hitrem in zanesljivem računanju (4. mesto), priznanje za 13. mesto na meddržavnem tekmovanju v hitrem in zanesljivem računanju, priznanje na tekmovanju iz Vesele šole (1. nagrada in 1. mesto), priznanje na tekmovanju Logična pošast. Osvojila je srebrno Vegovo, Cankarjevo in Stefanovo priznanje. Osvojila je 11 bronastih priznanj in 2 srebrni šolski priznanji, ki so bili pogoj za uvrstitev na regijska, državna in meddržavno tekmovanje. Na tej stopnji je bila uspešna tudi na področju kemije, logike in računalništva. Je tiha in mirna, izredno zanesljiva in organizirana, spoštljiva, redoljubna, delovna, skrbna, vztrajna in odločna. To izkazuje z zavzetostjo in veliko voljo ob reševanju novih ter zahtevnejših nalog. Je učno uspešna, poje v pevskem zboru in veliko bere. Je učenka neštetih vrednot, ki jih udejanja v odnosu ob pomoči svojim sošolcem in tudi z nami.

Župan je s posebno zahvalo nagradil tudi najboljše učenke Glasbene šole Marjana Kozine. Tako so v šolskem letu 2017/18 ta naziv prislužile Brina Kren, Lučka Hrovat in Tjaša Remec.

BRINA KREN

Brina se saksofon uči že 7. leto na GŠ Marjana Kozine pri mentorju prof. Roku Šincku. Vseskozi je članica Mladinskega pihalnega orkestra in Big banda glasbene šole in z veseljem sodeluje tudi v drugih projektnih skupinah glasbene šole ter na številnih šolskih in izvenšolskih nastopih. Preizkusila se je že na številnih glasbenih tekmovanjih in vselej dosegla odlične rezultate. Izpostavimo najodmevnejše: 1. mesto na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu (Srbija), zlata plaketa in 2. nagrada ter posebna nagrada za izvedbo obvezne skladbe na državnem tekmovanju, 1. mesto na mednarodnem tekmovanju Wind & Brass v Varaždinu (Hrvaška). V letošnjem šolskem letu se je udeležila dveh mednarodnih tekmovanj: Emona 2018 in Svirel 2018 ter na obeh dosegla 1. nagrado ter eno 1. in eno 2. mesto. Kot krona njenega dosedanjega dela naj velja uspešno opravljen sprejemni preizkus na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, ker bo nadaljevala svoje glasbeno izobraževanje.

LUČKA HROVAT

Lučka je učenka 8.razreda klavirja na GŠ Marjana Kozine iz razreda profesorice Jožice Prus. Že od samega začetka glasbenega šolanja je izredno marljiva in prizadevna. Sodelovala je na številnih šolskih in izvenšolskih nastopih ter osvojila kar nekaj zlatih priznanj na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. V tem šolskem letu se je s pihalnim triom LOTOS udeležila mednarodnega tekmovanja SVIREL in skupaj z oboistoma SARO MIHALIČ in TEVŽEM KUPLJENIKOM osvojila srebrno priznanje. S svojimi številnimi izvrstnimi nastopi in vsestranskim udejstvovanjem vidno izstopa med učenci klavirskega oddelka. Lučkino globoko doživljanje glasbe se kaže v izjemni muzikalnosti, prepričljivosti ter tenkočutnosti njenih izvedb, pa naj gre za solistične skladbe, komorno muziciranje ali zgolj za klavirsko podporo godalnemu in simfoničnemu orkestru, v katera je bila že lansko šolsko leto povabljena prav zaradi njenih omenjenih odlik.

TJAŠA REMEC

TJAŠA je učenka 8. razreda violončela na GŠ Marjana Kozine pri spec. prof. Ani Arh. Skozi vsa leta glasbenega šolanja se je udeležila številnih regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj v disciplini violončelo, komorna igra in solfeggio, s katerih se je vedno vrnila z najvišjimi uvrstitvami: številna zlata priznanja, posebne nagrade in nagrade za osvojeno 1. mesto v kategoriji. V letošnjem letu si je v težki konkurenci srednjih glasbenih šol na državnem tekmovanju priigrala srebrno plaketo in prejela Krkino priznanje - talent leta 2017. Kot solistka je nastopila s priložnostnim orkestrom GŠ Marjana Kozine, na povabilo ZSGŠ pa je nastopila v združenem godalnem in simfoničnem orkestru slovenskih glasbenih šol na koncertih v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu. Z izjemnim čutom za druge je nepogrešljiva članica Novomeškega simfoničnega orkestra in številnih komornih skupin. Svoje znanje nesebično deli z drugimi, jih spodbuja k raziskovanju glasbe in k skupnemu odkrivanju novih glasbenih zvrsti.

Najuspešnejša šola na športnem področju v Mestni občini Novo mesto v šolskem letu 2017/18 je OŠ Grm, drugo uvrščena je OŠ Center, tretja pa OŠ Drska. Najuspešnejša šola v tekmovanjih iz znanja v Mestni občini Novo mesto je OŠ CENTER, druga OŠ Šmihel, tretja pa OŠ Drska.

Oddaja SKN: Med najboljšimi v MO NM