Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Novomeška knjižnica obeležila svoj dan

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.11.2015 05:19

V knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu je danes potekal tradicionalni dan slovenskih knjižnic. Letošnje geslo Knjižnice povezujejo je zaradi begunsko migrantske krize še toliko bolj aktualno.

Da se knjižnice zavedajo pomena vključevanja ranljivih skupin uporabikov pa je poudarila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Na srečanju so podelili tudi stanovske nagrade in sicer za področje storitve knjižnicam Koper, Nova Gorica in Kamnik, za strokovno delo pa Mestni knjižnici Ljubljana.

Dan slovenskih knjižnic

Osrednja prireditev je bila v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. V jedru prireditve je bila okrogla miza na temo Knjižnice povezujejo, na njej pa so podelili tudi nagrade za najboljše projekte splošnih knjižnic v letošnjem letu. Zbrane je uvodoma nagovorila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Na okrogli mizi je beseda tekla o knjižnicah in njihovi vlogi pri vključevanju ranljivih skupin v družbo. O dejavnostih, ki jih knjižnice že izvajajo za različne ranljive skupine, in o tem, kako bi lahko splošne knjižnice še bolj sodelovale z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo spregovorila državna sekretarka na ministrstvu Martina Vuk. Znanstvena svetnica na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU Mirjam Milharčič Hladnik pa bo spregovorila bo o tem, s katerimi programi splošne knjižnice še lahko pridejo naproti pri integraciji različnih skupin priseljencev.


Sodelovala je tudi direktorica Zavoda Jara Breda Karun, ki vodi projekt Knjižnice povezujejo. Projekt se v letošnjem letu izvaja v okviru Združenja splošnih knjižnic in je namenjen informiranju javnosti o tem, da so knjižnice pomemben dejavnik pri socialnem vključevanju ranljivih skupin in pri izravnavanju družbenih neenakosti.

Mentorica programa Učenje slovenščine za tujce Erika Poljanšek je predstavila primer dobre prakse socialne vključenosti migrantov, ki poteka v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik, glasbenik Tomislav Jovanović Tokac pa bo govoril o tem, kako ga je kot najstnika zaznamovala vojna na Hrvaškem in ga pripeljala v Novo mesto.

Prireditev se je sklenila s podelitvijo nagrade za najboljši projekt splošnih knjižnic v letošnjem letu. Z njo želijo Združenje splošnih knjižnic spodbuditi razvoj in kakovostno delo splošnih knjižnic na področju storitev za uporabnike, strokovnega dela in vodenja knjižnic. Nagrada bo podeljena tretjič.

V Sloveniji deluje 58 osrednjih knjižnic, 269 izposojevališč, 13 bibliobusov, ki imajo 699 postajališčih v 588 krajih, in 86 premičnih zbirk. V svojih zbirkah hranijo več kot 11 milijonov gradiva. Člansko izkaznico ima četrtina prebivalcev Slovenije, letno pa knjižnice beležijo več kot deset milijonov obiskov.

Predsednica Sekcije za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije Urška Lobnikar


Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar


Knjižnice povezujejo