laparoskopija Svet24.si

Na operacijski mizi je kričala, kirurg je ni ...

ENERGIJE Dobra karma

Za optimalno delovanje: energijska napoved od 13. ...

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za soboto, 14. decembra

jeton zumeri Svet24.si

Nasilništvo in orožje: 29-letnik mami svojega ...

ženska Dobra karma

7 osupljivo hitrih in lahkih vaj do občutkov ...

Fox NY Party 72 Njena.si

Igralka Lara Jankovič še vedno srečna v objemu ...

sara-rutar Njena.si

Sara Rutar šokirala z resnico o sebi

Novice Novo mesto

VIDEO: Obiskali smo »novomeškega Sokolca«

Piše: Radio Krka/M.K.

Čas objave:
17.01.2018 14:17

V oddaji »S Krko naokoli«, ki jo lahko poslušate ob delovnikih malo pred pol drugo popoldne, smo tokrat obiskali Sokolski oz. Narodni dom v Novem mestu.

Pogovarjali smo se s tamkajšnjimi ustvarjalci, ki se upirajo s sodno odločbo zahtevani izselitvi lastnice objekta Mestne občine Novo mesto.

Ta namreč želi propadajoči objekt prenoviti, še pred tem pa izprazniti prostore. Najprej smo naleteli na enega od svetovnih popotnikov Joaua, ki je Sokolski dom našel povsem po naključju. Med potovanjem po Balkanu pred dvema letoma, je naključno prišel v Novo mesto in se ustavil v Sokolskem domu. Impresioniran je bil nad toplino sprejema, ko pa je videl umetniški oz. ustvarjalni duh teh mladih, je bil prijetno presenečen. Leta 2016 je obiskal Triptih in spet po naključju s seboj pripeljal ekipo japonske državne televizije, ki je snemala oddajo o popotništvu. Triptih ga je zaradi svoje humanitarne note in energije v prostoru povsem prevzel. Ustvarjalci v Sokolcu so bili takrat tudi predstavljeni v popotniškem prispevku te televizije.

Eden od uporabnikov dveh prostorov, namenjenih vajam glasbenih skupin, je tudi Maksim Špelko, ki je povedal, da ne ve, kje bo odslej ta vrsta glasbe sploh našla svoj prostor. V Narodnem domu trenutno v dveh prostorih vadi 7 skupin – nekatere tedensko, druge dnevno.

Občina kot lastnica objekta je uporabnikom Narodnega doma odklopila vodo. Matjaž Grum, ki je prav tako med uporabniki prostorov, je to odločitev občine pospremil s pripombo, »da to ni način«. »Bodo v kratkem še odklopili elektriko?« se sprašuje Grum, ki mimogrede pove, da so morda za stanje krivi tudi sami, saj so bili nekoč bolj dejavni in so na njihove dogodke prihajali ne le iz Slovenije, pač pa tudi od drugod, predvsem iz sosednje Hrvaške.

Eden naših sogovornikov, ki je sicer v Sokolskem domu šele dobro leto, vidi v tovrstnem druženju in ustvarjanju veliko dobrega in koristnega za okolje. Pravi, da je bilo v tem času, ko je sam v Sokolcu, veliko narejenega, med vsemi, ki tam bivajo pa je izjemno izrazit socialni čut, kar v vsakdanjem okolju pogreša.

In kaj na vse to poreče župan mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki od vsega začetka vztraja pri izpraznitvi Sokolskega doma? Nekateri mu očitajo, da bi se tovrstne kulture rad znebil. Pri tem mu zdaj pomaga odločba sodišča, ki je dokončna in do izselitve bo prišlo, upa, da na miren način in z dogovorom. Vzpostaviti želi red ob enakih pogojih za vse ustvarjalce v občini, ki so sofinancirani iz javnih sredstev. Takšnih društev in skupin je okoli 200. Ne želi si, da bi v Narodnem domu ustvarjalci bivali, pač pa, da bi bil prostor namenjen razstavam, dogodkom, srečanjem in podobno. Si pa želi, da bi do celovite obnove doma prišlo čim prej.

V oddaji "S Krko naokoli" v Sokolcu