mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Mokronog, Trebelno

VIDEO: Priklop na širokopasovno omrežje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.01.2013 16:39

Prvi priklop v sklopu projekta gradnje odprtega širokopasovnega omrežja (GOŠO) elektronskih komunikacij, ki ga za sedem občin vodi Občina Mokronog-Trebelno, je bil nekaj po 13. uri narejen v novozgrajeni Osnovni šoli Toneta Pavčka v Mirni Peči.

V okviru projekta GOŠO je bilo konec minulega leta dokončano celotno hrbtenično omrežje in tako ima zdaj vsaka bela lista v projektu – skupaj jih je 5.585 – možnost priključitve, če že ima zgrajen hišni priključek in sklenjeno pogodbo z enim od operaterjev, s katerimi je podjetje GVO podpisalo pogodbo.

„Gre za veliko piko na i. Zelo sem vesela, da novo leto, leto 2013 pričenjamo s prvim priklopom. Res pa je, da je to pika na i več kot štiriletnega dela na tem projektu,“ pravi vodja projekta, sicer direktorica Občinske uprave Občine Mokronog-Trebelno Mojca Pekolj.

„Veselimo se te pridobitve. Za periferne občine in za majhnega človeka bo to zagotovo zelo velika pridobitev in pomeni okno v svet, skozi katerega bo možno spogledovanje s širnim svetom. Pomeni velik korak k dobrini, za katero smo bili zdaj nekako prikrajšani,“ pa je po uspešnem zaključku prve faze projekta povedal župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver. (

Hišni priključki na belih lisah naj bi bili narejeni do konca junija letos. Tisti, ki so na belih lisah in pogodb o izgradnji priključka na odprto širokopasovno omrežje s podjetjem GVO še niso podpisali, to lahko naredijo ves čas gradnje. V drugi polovici leta bodo na hrbtenično omrežje priključevali tudi vse ostale, ki bi to želeli, pa niso na območju belih lis. Cena izgradnje hišnega priključka je enaka za vse – 192 evrov z DDV.

Naložba je vredna 31,5 milijonov evrov (z DDV). Delež javnih partnerjev v višini 14,65 milijona evrov pokrivata Evropska unija (Evropski sklad za regionalni razvoj) in Republika Slovenija, prej preko ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, sedaj preko ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je 9. julija 2010 objavilo razpis za dodelitev evropskih in državnih sredstev za izgradnjo odprtih širokopasovnih omrežij na t. i. belih lisah. Pogodba o sofinanciranju operacije med pristojnim ministrstvom in Občino Mokronog-Trebelno kot nosilko projekta je bila podpisana 1. junija 2011, dela na terenu so se začela mesec dni kasneje.

Anton Maver o prvem priklopu


Mojca Pekolj o prvem priklopu


Priklop omrežja v Mirni peči.flv