900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Samopostrežna izposojo koles na voljo tudi v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.10.2017 09:09

Projekt samopostrežne izposoje koles v Novem mestu se imenuje »GoNm«.

V Novem mestu smo včeraj dobili avtomatiziran kolesarski sistem za samopostrežno izposojo koles GONM. Takšne sisteme poznajo tudi že nekatera druga slovenska mesta. V prvi fazi bo vzpostavljenih pet samodejnih postaj s po petimi kolesi na postajo. Prva takšna postaja je bila včeraj odprta na Novem trgu. Namen storitve izposoje koles je vzpodbuditi uporabo koles pri vsakdanjih opravkih v mestu ter tudi na ta način doseči zmanjšanje onesnaženja zraka s CO2 in trdimi delci PM10. 

Sistem izposoje koles GONM v Novem mestu predstavlja enega od delov mozaika razvoja trajnostne mobilnosti, ki ga sestavljajo še drugi načrtovani projekti ureditve kolesarskih povezav ter spodbujanja oblik mobilnosti, ki pomenijo manjšo obremenitev za okolje in promocijo zdravega načina življenja. 

Kaj je GONM?

GONM je avtomatski sistem za izposojo koles v Mestni občini Novo mesto. Sistem omogoča enostavno izposojo in vožnjo s kolesi, ki bodo na voljo na petih postajah.

Kako si izposodim kolo?

Za izposojo kolesa je potrebno imeti ustrezno kartico ter biti registriran. S kartico nato na enem izmed postajališč prevzamete kolo ter ga oddate na istem ali drugem postajališču.

Kako lahko začnem uporabljati sistem?

Pred prvo uporabo se je potrebno registrirati. Izpolniti je potrebno prijavnico, ki jo lahko dobite v Turistično informacijskem centru – TIC Novo mesto, na Glavnem trgu 11.

Koliko stane izposoja kolesa?

Ob registraciji v sistem je potrebno kupiti uporabniško kartico, zanjo morate odšteti 10 EUR, registracija pa velja eno leto. S to kartico je izposoja koles nato brezplačna.

Koliko koles je na razpolago in kje?

Skupno je v uporabi petindvajset koles, ki jih je možno prevzeti in oddati na petih postajališčih:

Novi trg, Ulica Slavka Gruma, Seidlova cesta, Šolski center Novo mesto, BTC City (trenutno ni aktivna).

Natančne lokacije postaj lahko preverite na spletni strani www.gonm.si. V prihodnjem letu novomeška občina načrtuje širjenje števila postajališč in koles.

Kako dolgo se lahko vozim s kolesom?

Za vse uporabnike sistema je izposoja koles časovno omejena, in sicer na 14 ur (oz. 840 minut) na teden. Vašo porabo časovne kvote lahko kadarkoli preverite na informacijskem terminalu ali spletni strani www.gonm.si.

Kdo in zakaj omogoča brezplačno izposojo?

Brezplačno izposojo koles omogočata Mestna občina Novo mesto in družbe, ki so kot donatorji ali partnerji pristopili k projektu. To so novomeška Krka, BTC in Šolski center Novo mesto. S tem želijo občanom ter obiskovalcem mesta nuditi, da se po mestu in nakupih odpravijo s kolesi in tako poskrbijo za bolj zdrav način gibanja, obenem pa prispevati k bolj kakovostnemu in prijaznemu bivanju v mestu.