Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO&AVDIO: SGSM sinoči v znamenju romunsko-britanske poslastice

Piše: M.K.

Čas objave:
24.05.2018 09:45

Sinoči so odzvanjali zvoki rumonsko-britanske zasedbe Balanescu Quartet.

Novo mesto je ta teden v znamenju 4. glasbenega festivala »Sem glasba, sem mesto«. Na različnih lokacijah se od ponedeljka do vključno sobote vrsti lepa bera dogodkov. Štiri koncerte – dva mednarodna sta se že zgodila – spremlja navdušena publika.

Sinoči je v dvorani Kulturnega centra navdušil Balanescu Quartet, romunsko-britanska zasedba. Pred tem so obiskovalci lahko okusili kulinariko Romunije in si ogledali vodeno razstavo Arheološka podoba Dolenjske avtorja Boruta Križa in sodelavcev.

Balanescu Quartet je godalna zasedba z eno najbolj samosvojih glasbenih vizij znotraj sodobne komorne glasbe. Leta 1987 jo je ustanovil Alexander Balanescu, romunski violinist, skladatelj in vizualni umetnik, ki je s svojimi vizionarskimi odmiki k različnim glasbenim praksam na novo definiral vlogo godalnega kvarteta znotraj njegovih klasičnih okvirjev. Zgodnjo glasbo kvarteta zaznamujejo dela britanskih avantgardnih skladateljev, kot so Cornelius Cardew, Michael Nyman in Gavin Bryars, pozneje pa so sledila sodelovanja tudi z glasbeni ustvarjalci iz sveta jazza in popularne glasbe, kot so John Lurie, David Byrne, Keith Tippett, Carla Bley, Rabih Abou Khalil, Ornette Coleman, Pet Shop Boys, Grace Jones, Kate Bush in nenazadnje Kraftwerk, ko kvartet dokončno izstopi iz okvirja omejitev klasičnega godalnega kvarteta. Ves čas je pri Balanescu čutiti tudi močno vez z njegovimi romunskimi koreninami.

Najnovejši projekt, s katerim je v Novem mestu premierno predstavil glasbo z na novo nastajajoče plošče balAEnescu, je svojevrsten hommage življenju in delu skladatelja, violinista, pianista in dirigenta Georgea Enescuja (1881–1955), enega najpomembnejših romunskih glasbenih umetnikov 20. stoletja. Na programu je bila med drugim tudi Enescujeva znamenita Romunska rapsodija št. 1, ki jo je Balanescu priredil za godalni kvartet.

Sicer pa bo jutri ob 21.uri v Kulturnem centru Janeza Trdine sledila Noč slovenskih skladateljev s koncertom Društva slovenskih skladateljev. Pred tem bo arhitekt Tomaž Slak v Hiši kulinarike spregovoril o prenovi Glavnega trga, obiskovalcem pa bo na voljo tudi pokušina vin. Prva Noč skladateljev je bila na sporedu leta 1989. Na njej se s svojimi novostmi predstavljajo prav vsi člani in članice Društva slovenskih skladateljev. Festival SGSM v svoj festivalski koncertni program prireditev redno uvršča vsako leto. Na tokratnem koncertu bomo lahko prisluhnili skladbam – novostim slovenskih skladateljev za godala.

Bogat bo tudi sobotni program glasbenega festivala Sem glasba, sem mesto. V atriju Knjižnice Mirana Jarca bo koncert nagrajencev 2-dnevnega mednarodnega pevskega tekmovanja SGSM 2018. Že ob 18.uri si bodo obiskovalci lahko ogledali Novo mesto z gladine reke Krke, po kateri jih bo popeljal Rudolfov splav. Za to avanturo so bile potrebne prijave.

Tako jutrišnji kot sobotni program sta na ogled brezplačno.

Oddaja SKN - Bili smo na koncertu Balanescu quarteta SGSM