krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

pavec Njena.si

Hčerka Janija Pavca skočila v pevske vode

doncic  1 Ekipa24.si

Dončić ukradel žogo, zadel in postal TARČA ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Spoznavajmo Dolenjsko, v Prečni

Piše: M.K.

Čas objave:
17.04.2018 12:29

Društvo upokojencev Prečna je včeraj organiziralo že znani društveni pohod upokojencev, Spoznavajmo Dolenjsko. Zbor pohodnikov je bil na letališču Aero kluba Novo mesto v Prečni.

Vse udeležence pohoda sta pozdravila predsednik sveta Krajevne skupnosti Prečna Mario Krapež in predsednik Društva upokojencev Prečna Drago Sikošek. Nazorno je pot pohoda opisala Ana Marija Kozlevčar, članica Upravnega odbora pri DU Prečna. Kolona 130 pohodnikov se je podala na 9 kilometrov dolgo pot.

DSC04712.JPG

Kmalu so videli pristavo gradu Luknja, Marof. Tu so bili nekdaj hlevi in služinčad grajske gospode. Stavba je obnovljena, v njej pa je nekaj časa gostoval disko klub. Po gozdni cesti nad strugo reke Temenice so pohodniki mimo grajskega vrta prišli do razvalin gradu Luknja. Prvič je v knjigah grad omenjen leta 1358. Eden od njegovih lastnikov je bil tudi vitez Erazem Predjamski. Med turškimi vpadi so se v grad zatekli domačini. Nad gradom je mogočna skala. Tu so alpinisti označili in uredili več plezalnih smeri. Ena izmed njih se imenuje - tahuda. Le nekaj metrov pod razvalino gradu na dan privre reka Temenica. Ko je vode dovolj se šumeče zliva preko jezu. Obenem voda poganja turbino hidroelektrarne Luknja. Na drugem bregu reke so pohodniki občudovali velike in majhne ribe, ki jih v bazenih ribogojnice gojijo ribiči. V bazenu so pred leti ribiči našli tudi človeško ribico.

DSC04716.JPG

Pot po gozdni poti se tu strmo dviga in vodi do spomenika padli neznani partizanki. Viri pišejo, da je bila učiteljica. Najnovejši podatek pa je, da je bila doma iz Primorske. Še nekoliko naprej se prikaže brezno kraške jame Velika Stražica. Še vedno pot vodi po gozdu nad Novo goro, ki pa je že v občini Straža. Člana Društva upokojencev Prečna Rade in Verica sta pohodnike sprejela pri svoji zidanici in jih lepo postregla. Le pol ure hoje in že so prispeli v dolino v Športni park Breza. Člani Društva upokojencev Prečna so jim pripravili nekaj drobnega peciva in pijače, hrana pa je bila iz nahrbtnika kot se za pohodnike spodobi. Ob prijetnem druženju je zadonela tudi himna pohodnikov Spoznavajmo Dolenjsko.

DSC04670.JPG


Ob vrnitvi so pohodniki videli še razvpito pogorišče deponije nevarnih odpadkov v Zalogu. Po kmečki cesti so se vrnili na izhodišče, letališče Prečna. Naslednji pohod organizira Društvo upokojencev Otočec.