duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Ste se vpisali v register darovalcev KMC?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.11.2017 07:57

V Novem mestu so včeraj predstavili akcijo »#Daj se na seznam« in omogočili potencialnim darovalcem vpis v register krvnih matičnih celic.

Fakulteta za upravljanje, poslovanje in informatiko Novo mesto ter Fakulteta za poslovne in upravne vede Novo mesto sta skupaj s Slovenskim združenjem bolnikov z limfom in levkemijo L&L včeraj pripravila okroglo mizo z naslovom »Vloga nevladnih organizacij v družbi«. Ob tem so organizirali tudi akcijo #DajSeNaSeznam.

Gosti okrogle mize, ki jo je vodila dr. Malči Grivec, viš. pred., so bili priznani strokovnjaki in predstavniki nevladnih organizacij, javnih zavodov in visokošolskih inštitucij – dekanica Fakultete za zdravstvene vede Novo mesto doc. dr. Nevenka Kregar Velikonja, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo L&L ter predsednica Združenja slovenskih organizacij bolnikov ONKO NET Kristina Modic in vodja Centra za transfuzijsko medicino Novo mesto Moja Šimc, dr. med., spec. transf. med.

Gosti so predstavili vlogo nevladnih organizacij v družbi, s posebnim poudarkom na združenju bolnikov. Pri tem je izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo L&L predstavila vseslovensko akcijo »#Daj se na seznam«, ki je le ena od akcij združenja v zadnjih letih. Po uspešni akciji »#Najboljša novica«, katere namen je bilo ozaveščanje javnosti o krvnih rakih, so letos začeli tudi akcijo #DajSeNaSeznam.

#DajSeNaSeznam je akcija, s katero Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo L&L ter Zavod za transfuzijsko medicino Slovenije nagovarjata mlajše generacije k vpisu v register potencialnih darovalcev KMC, kar je okrajšava za krvne matične celice. Tako je bila včeraj tudi priložnost, da se posamezniki vpišejo v register v domačem okolju in tako potencialno pomagajo bolnikom s krvnim rakom. Postopek vpisa je enostaven in neboleč, dolgoročno pa lahko nekomu reši življenje. V register se sicer lahko vpiše vsaka zdrava oseba, stara od 18 do 45 let.