sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Nadzorni odbor lahko nadzira tudi Zdravstveni dom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.10.2015 06:57

Na novomeškem rotovžu so dopoldne predstavili pristojnosti Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto. Ta lahko izvaja nadzor v vseh javnih zavodih katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je novomeška občina.

Nadzorni odbor Mestne občine Novo mesto je sprejel načrt dela, da bo v tem mandatu poleg zaključnega računa novomeške občine za leto 2014, pregledal tudi svetovalne, avtorske in podjemne pogodbe v javnih zavodih Zdravstveni dom Novo mesto, Gasilsko reševalni center Novo meseto in Razvojno izobraževalni center Novo mesto. Z izjemo Zdravstvenega doma so nadzor opravili tako v gasilsko reševalnem, kot tudi razvojno izobraževalnem centru. 

Pri javnem zavodu Zdravstveni dom jim je bil nadzor onemogočen, kljub temu, da je bil predhodno usklajen in so tudi pridobili ustrezna mnenja pristojnih služb. Kot je povedal presednik Nadzornega odbora Dušan Černe so glede na onemogočen nadzor sprejeli dokončno poročilo in z njim seznanili računsko sodišče, pristojno ministrstvo in občinski svet. Na podlagi dodatnih mnenj, ki jih je novomeška občina pridobila tako s strani pristojnega ministrstva, kot tudi računskega sodišča, ugotavljajo, da je bilo onemogočanje nadzora nezakonito in v nasprotju s statutom in akti novomeške občine. "Nadzorni odbor zato pričakuje, da se bo novomeški župan Gregor Macedoni in občinski svet novomeške občine opredelil do tega dejanja kot nesprejemljivega." Černe je še dodal, da se bo zdaj Nadzorni svet na naslednji seji odločal ali bo nadzor v novomeškem zdravstvenem domu ponovil, na podlagi sklepov občinskega sveta.


Župan Macedoni je danes povedal, da so tudi s strani občine pridobili mnenja državnih organov, tako Računskega sodiča, kot tudi Ministrstva za javno upravo, glede pristojnosti in samih nalog Nadzornega dobora. Kot pravi na podlagi teh mnenj nedvomno izhaja, da lahko odbor izvaja nadzore tako v zavodih kjer je izključna ustanoviteljica novomeška občina ali pa samo soustanoviteljica. Ta nadzor se ne nanaša samo na tisti del, ki ga financira novomeška občina, pač pa na celotno poslovanje zavoda, zaključuje Macedoni.

Pristojnosti nadzornega odbora