Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Novomeška Škofijska karitas o humanitarni pomoči

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.11.2015 12:18

V novomeškem Zavodu Friderika Ireneja Barage je Škofijska karitas Novo mesto predstavila svojo humanitarno dejavnost, ki jo izvajajo na področju Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Pri Karitas škofije Novo mesto, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije, letno v povprečju pomagajo približno 7000 prosilcem. Letos so jim med drugim pomagali s 160 tonami materialne in skoraj 73.000 evri denarne pomoči v obliki plačevanja položnic in drugih stroškov. Izredno dejavni so njihovi prostovoljci pri reševanju begunske krize.

Generalni tajnik novomeške škofijske Karitas Gregor Vidic je na današnji novinarski konferenci povedal, da so pomoč prebežnikom organizirali ločeno od svoje ustaljene karitativne dejavnosti, pri tej pa so jim ob drugi mednarodni pomoči pomagali predvsem njihovi madžarski in češki kolegi.

Svojim prosilcem, ki se spopadajo z različnimi stiskami, so letos razdelili že 160 ton hrane in higienskih potrebščin, v karitativno delo na območju novomeške škofije pa je bilo vključenih približno 700 rednih in občasnih prostovoljcev. Pričakovanja prosilcev so sicer mnogo višja od njihovih zmožnosti, je še opozoril Vidic.

Po podatkih novomeške Karitas so letos že razdelili 3200 paketov s hrano in pralnim praškom, hrano, katere nakupna vrednost je znašala približno 90.000 evrov, pa je prejelo nekaj manj kot 6300 uporabnikov.

Hkrati so za plačilo položnic namenili nekaj več kot 44.000 evrov, za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin nekaj manj kot 15.000 evrov, s skoraj 14.000 evri so pomagali pri nakupu kurjave in poravnavanju drugih stroškov.

Pomagali so tudi s svetovanjem, trem skupinam - osmim družinam, 22 starejšim in devetim otrokom - so letos omogočili letovanje, njihovi prostovoljci pa so lani prispevali nekaj več kot 27.000 ur dela in pri svojem prostovoljskem delu prevozili dobrih 42.000 kilometrov.

Sicer pa skušajo pomagati in svetovati v okoliščinah, ko ljudje sami ne najdejo izhoda iz svoje stiske, je še povedal Vidic.

Novinarske konference se je udeležil tudi novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan, ki je orisal pomen delovanja Karitas in njeno vlogo pri reševanju begunske krize.

Po Glavanovih besedah je slovenska Karitas v reševanje begunske problematike vključena od začetka, prebežnikom v slovenskih sprejemnih in namestitvenih centrih pa dnevno pomaga njenih več kot 500 prostovoljcev.

Slovenska Karitas pomaga tudi pri nabavi hrane za migrante, za njihovo pomoč pa je do zdaj zbrala nekaj manj kot 237.000 evrov.

Od te vsote je skoraj 105.000 evrov zbrala v Sloveniji in skoraj 132.000 evrov prejela iz tujine. Nekaj več kot 212.000 evrov je že razdelila, je navedel Glavan, ki je poudaril tudi dobro sodelovanje z drugimi prostovoljci, policijo in vojsko.

Novomeška Škofijska karitas o humanitarni pomoči