zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Metlika

VIDEO&FOTO: Vuzemski ponedeljek v Metliki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.03.2016 15:47

Članice in člani MFS Ivan Navratil so dopoldne na Trgu svobode v Metliki pripravili tradicionalno prireditev 'Vuzemski ponedeljek'.

Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom 'Metliško obredje - zaviranje kola', ki ga je že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu belokranjski narodopisec Ivan Navratil. Plesali so ga vsako leto na vuzemski (velikonočni) ponedeljek pod milim nebom na Pungartu pri cerkvici sv. Martinain, od leta 1992 pa na Trgu svobode, ki je del starega mestnega jedra Metlike. V celoti ga združuje šest različnih iger (Kolo, Must, Rešetca, Robčeca, Petelinji boj in Turn), od katerih se dandanes nekatere opuščajo. Gre prav gotovo za najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil lani vpisan v Register žive kulturne dediščine. Metliško obredje se pleše brez glasbene spremljave. Plesalcem daje ritem pesem, ki jo sami prepevajo med plesom.

'Obuditev tega običaja je do sedaj požela številne pohvale in Navratilovci praznovanje velikonočnega ponedeljka v zadnjem času obravnavamo kot praznik MFS Ivan Navratil,' pravijo v društvu. Vsako leto povabijo tudi goste, letošnjo triindvajseto prireditev so tako popestrili članice in člani Mestne godbe Metlika ter pevke društva podeželskih žena Pod Gorjanci iz Kostanjevice na Krki. Po končani prireditvi druženje z obiskovalci in gosti prireditve.

Brez opisa