Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Ko se združita umetnost in gibanje

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
12.10.2018 14:27

Likovno kulturno društvo Mavrica je vse bolj poznano in priznano. Aktivno deluje že 20. leto in je eno najbolj prepoznavnih društev v Sloveniji. V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, so včeraj popoldne pripravili otvoritev razstave Likovnega društva Mavrica.

Nastopili sta učenka 3. razreda flavte Gaja Mlakar in njena učiteljica Urška Strnad iz Glasbene šole Lipičnik. Prireditev pa je z recitacijami začinil član LKD Mavrica, sicer glasbenik po srcu in duši, pa tudi pesnik Maks Starc.

3m.JPG
Gaja Mlakar in Urška Strnad iz Glasbene šole Lipičnik
Radio Krka, M.K.

Tokrat so razstavili 32 del, ki so nastala v Galeriji na prostem, na temo Štukljevega leta 2018. Člane uspešno vodi predsednica Vida Praznik, ki je prireditvi v imenu društva vseh 32 del podarila predsednici Gimnastičnega društva Novo mesto, Alenki Šenk Erpič. 

Gimnastično društvo Novo mesto

Začetki novomeške telovadbe segajo v leto 1887. Takrat je bilo ustanovljeno novomeško društvo Sokol. Leta 1907 se je v njihov oddelek za naraščaj vpisal tudi najuspešnejši slovenski olimpionik, legendarni Leon Štukelj, ki je leta 1924 osvojil prvo olimpijsko medaljo in jih do konca kariere leta 1936 osvojil še pet.
Nov zagon je društvo dobilo v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je v Novo mesto prišla zagnana športna delavka Ruža Kovačič. Leta 1951 je bilo ustanovljeno tudi društvo TVD Partizan Novo mesto.
Najuspešnejše obdobje novomeške gimnastike je bilo desetletje med leti 1975 -1985. Kar tri članice kluba so bile članice jugoslovanske državne reprezentance, najboljša med njimi je bila Jasna Dokl. Pred 10. leti je Novo mesto dobilo novo gimnastično telovadnico. Leta 2012 se je društvo preimenovalo v Gimnastično društvo Novo mesto Trenutno v društvu vadi okrog 300 otrok pod vodstvom 15 trenerjev, vaditeljev in pomočnikov. Ker je letošnje leto v Novem mestu »Štukljevo leto«, so zelo aktivni tudi pri akcijah povezanih s tem projektom. Uspešno so že izvedli Državno prvenstvo v skokih z male prožne ponjave v
februarju, pred njimi pa je še en velik dogodek - v decembru bodo izpeljali tudi največje gimnastično tekmovanje na državnem nivoju - Državno prvenstvo v ženski in moški športni gimnastiki.

2m.JPG
Župan Gregor Macedoni med pogovorom
Radio Krka, M.K.


Razstavo je odprl župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. Razstavljena dela, ki poudarjajo lepoto Novega mesta, bodo na ogled en mesec.