testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Novice Novo mesto

AVDIO&VIDEO&FOTO: V Novem mestu vrhunec Štukljevega leta

Piše: Radio Krka, M.K.

Čas objave:
05.11.2018 13:45

V ponedeljek, 12. novembra 2018, se bodo v Novem mestu poklonili velikanu gimnastičnega športa, dobitniku šestih olimpijskih kolajn, svetovljanu in humanistu Leonu Štuklju.

120. obletnico njegovega rojstva bodo obeležili z otvoritvijo razstave Leon 120 let v Dolenjskem muzeju Novo mesto, na kateri bosta predstavljena njegovo življenje in delo.

V nadaljevanju bo sledila osrednja slovesnost z naslovom Iz roda v rod duh išče svojo pot (120. obletnica rojstva Leona Štuklja), ki bo potekala v Olimpijskem vadbenem centru Novo mesto (velodrom v Češči vasi).

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji novinarski konferenci povedal, da se s Štukljevim letom poklanjajo "velikanu gimnastičnega športa, dobitniku šestih olimpijskih medalj, svetovljanu in humanistu" Štuklju. 

Ob vrhuncu Štukljevega leta, v katerega so vključili več športnih in drugih novomeških letošnjih prireditev, je povabil na osrednji prireditvi prihodnji ponedeljek, ko bodo v Dolenjskem muzeju odprli spominsko razstavo Leon 120 let, zvečer pa v novo nastajajočem olimpijskem centru pripravili slovesnost ob 120-letnici Štukljevega rojstva.

Častni govornik na slovesnosti Iz roda v rod duh išče svojo pot, ki jo bo režiral Klemen Dvornik, bo predsednik republike Borut Pahor. Sicer pa v okviru omenjenega leta v novomeški galeriji Simulaker v četrtek odpirajo fotografsko razstavo Olimpijske igre skozi objektiv Aleša Fevžerja, v petek bodo izbrali novomeškega atleta leta, v začetku decembra pa v Novem mestu pripravljajo še državno prvenstvo v gimnastiki, je še navedel Macedoni.

Direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik je nadaljevala, da želijo z razstavo Leon 120 let, ki bo na ogled leto dni, delno pa jo bodo kasneje preuredili v stalno razstavo, Štuklja predstaviti tudi in predvsem kot telovadca, zavednega sokola in "človeka, ki je s svojim življenjem izpisal izjemno zgodbo". Z razstavo želijo poudariti tudi, da je bil v prvi vrsti Novomeščan.

Tridelno zasnovana razstava predstavlja Štuklja kot Novomeščana in navdih, v drugem delu bodo poudarili njegovo sokolstvo, v zadnjem pa predstavili njegovo stanovanje oz. intimo, je še dejala Dokl Osolnikova.

Novomeški režiser Dvornik je osrednjo slovesnost Štukljevega leta Iz roda v rod duh išče svojo pot v novem novomeškem Olimpijskem vadbenem centru Češča vas, ki je nastal s pokritjem tamkajšnjega skoraj prenovljenega kolesarskega velodroma, označil za plesno-glasbeno-dramsko slovesno akademijo s številnimi nastopajočimi.

Po podatkih novomeške občine na tej prireditvi poleg številnih gostov pričakujejo skupaj do 1200 obiskovalcev; obisk bo brezplačen.

Leon Štukelj, pravnik in olimpijski šampion, se je leta 1898 rodil v Novem mestu, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Pravo je študiral na Dunaju, v Zagrebu in Ljubljani, kot sodnik je služboval v Novem mestu, Črnomlju, Žužemberku in Mariboru. Kot najstarejši olimpionik je bil zadnja leta svojega življenja deležen posebne svetovne pozornosti, v Mariboru pa je leta 1999 umrl.

V rodnem Novem mestu so mu posvetili Štukljevo cesto, v tamkajšnjem Dolenjskem muzeju so o njem do zdaj pripravili tri večje razstave in izdali več publikacij, leta 2012 so v okviru partnerskega projekta Evropska prestolnica kulture, pri katerem je z Mariborom sodelovalo tudi Novo mesto, ob novomeškem kandijskem križišču odkrili Štukljevo skoraj trimetrsko obeležje z njegovo bronasto skulpturo, ki jo je kot donacijo zasnovala ruska akademska kiparka Stanislava Kalinina.

Novomeški župan Gregor Macedoni o Štukljevem letu

Macedoni o vrhuncu Stukljevega leta