Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Straža

VIDEO&FOTO: V Straži so pripravili Ježkov večer "Prižgite luč, ljudje"

Piše: KUD Straža, R.N.K./Radio Krka, M.K.

Čas objave:
24.01.2019 15:29

V Straži so v soboto, 19. januarja, z dovoljenjem družine Milčinski - pripravili Ježkov večer z naslovom Prižgite luč, ljudje. Prireditev so zastavili kot zabavno vrtenje na vrtiljaku.

3d.JPG
Ježkov večer Prižgite luč, ljudje v Straži
Radio Krka, M.K.

Tako so imeli priložnost, da so Franeta Milčinskega Ježka predstavili z več plati. Na prireditev so se temeljito pripravljali; glasbeni del programa so predstavljali Ježkovi šansoni in popevke. Izhodišče za glasbeno podobo priredb Ježkovih popevk je bila njihova draga glasbena zasedba Čaj bend – zasedba, ki so jo ustanovili ob ustvarjanju gledališke predstave Čaj za dve (režija: Sabina Erjavec).

5d.JPG
Ježkov večer Prižgite luč, ljudje v Straži
Radio Krka, M.K.

Prvotni zasedbi Čaj benda: klarinet – Borut Turk; flavta – Aleksandra Pavlič; klaviatura – Jernej Fabijan; kitara – Janez Dular; tolkala - Nejc Lukan; bas - Klemen Juršič; saksofon - Brina Kren in Ana Markelj Karlič– vokal so se za to priložnost pridružili še Uroš Vegelj na tubi; Andrej Karlič na kitari in Iztok Zagorc na harmoniki. Priredbe za to zasedbo je napisal dirigent PO Krka Matevž Novak; eno pa je prispeval Klemen Juršič. Šansone je odpel pevski debitant Robert Kren, popevke pa Ana Markelj Karlič.

1d.JPG
Ježkov večer Prižgite luč, ljudje v Straži
Radio Krka, M.K.

Obiskovalci, ki so do zadnjega kotička zapolnili straško dvorano, so imeli priložnost Ježka spoznati tudi s človeške plati, za vodilo pri predstavitvi njegovega življenja so si izbrali knjigo njegove žene Jane Milčinski Moje življenje z Ježkom. V mozaičnem večeru so predstavili tudi Ježkovo filmsko ustvarjanje, kot posebno presenečenje pa so pripravili dva odlomka Zvezdice Zaspanke – Ježkove prve radijske igre za otroke – ki so jubralci: Mojca Vegelj, Marinka Kren, Sanja Struna, Zala Kren, Tine Markovič, Ekaterina Kostov, Frane Umek in Borut Peterlin prebrali v slovenščini in še sedmih jezikih – odlomke so obogatile grafike Tjaše Travižan. Večer je povezovala  Rafaela Novak Kren. 

S tehnično podporo Gregorja Turka, Primoža Zoreta, Filipa Markoviča, Boruta Kulovca, Robija Ogulina in Frenka Derganca ter predanim nastopom vseh sodelujočih, je med obiskovalci in ustvarjalci prireditve zaživel humanist, humorist, scenarist, igralec, pesnik, ljubljen mož, oče in dedek – nepozabni Frane Milčinski Ježek.

Dogodku so dodali dobrodelno noto. Prostovoljni prispevki s prireditve bodo v celoti namenjeni majhnemu junaku, Danetu, ki v varnem zavetju svoje družine pogumno in s širokim nasmehom vsak dan posebej premaguje izzive, ki jih s seboj prinaša cerebralna paraliza.

Organizatorji so veseli, da se je veliko obiskovalcev zadržalo na pogostitvi z dobrotami, ki sta jo pripravili članici kulturnega društva Straža Sonja Šenica in Bronka Kulovec – napekle pa pridne gospodinje. Po odzivih obiskovalcev je večer uspel, kot bo gotovo uspel tudi koncert Ježkove vnukinje Nane Milčinski, ki bo 11. februarja v APT Novo mesto.