duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Kako sta povezani bela palica in sladkorna bolezen?

Piše: Splošna bolnišnica Novo mesto/Radio Krka, M.K.

Čas objave:
16.10.2019 12:15

Svetovni dan vida obeležujemo drugi četrtek v oktobru, Mednarodni dan bele palice pa 15. oktobra. Na svetu je 39 milijonov slepih oseb, 246 milijonov oseb pa ima eno od oblik vidnih okvar. Izboljšanje zdravja oči in kakovosti življenja je možno le z močjo skupnega sodelovanja vseh, zato morajo biti v ta proces vpletene različne skupine; oftalmologi, medicinske sestre, zdravniki družinske medicine, bolniki, skrbniki, medkrajevna društva slepih in slabovidnih in tudi širša javnost.

svetovni-dan-vida, oči, vid, pregled-oči
Svetovni dan vida za zdrave oči
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

V Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije je vključenih devet medobčinskih društev. V zvezi navajajo, da ni uradnih evidenc o tem, koliko slepih in slabovidnih oseb je v Sloveniji. Društva spremljajo slepe in slabovidne v vseh starostnih obdobjih, na vseh področjih aktivnega vključevanja v družbo. Poudarjajo, da povsod po svetu narašča število odraslih slepih in slabovidnih oseb, še zlasti po 50. letu starosti.

svetovni-dan-vida, oči, vid, pregled-oči
Svetovni dan vida za zdrave oči
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

V očesni ambulanti Splošne bolnišnice Novo mesto pregledajo in oskrbijo letno 17.000 pacientov ter opravijo 800 operacij katarakt. Letno beležijo tudi 1600 obiskov v programu zdravljenja starostne degeneracije makule z Anti VEGF in 6000 obiskov v programu presejalnega testiranja diabetikov (diabetična retinopatija) ter 60 SPP obravnav v bolnišnici. 

Ambulantni program izvajajo v specialističnih ambulantah v bolnišnici ter v petih zunanjih ambulantah in optikah v Novem mestu, Šentjerneju, na Senovem in v Metliki.

svetovni-dan-vida, oči, vid, pregled-oči
Svetovni dan vida za zdrave oči
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Očesni oddelek bolnišnice ima postelje, ki so namenjene pacientom po težjih očesnih operacijah in poškodbah ter akutnih očesnih obolenjih, ki zahtevajo intenzivno očesno terapijo. Hiter razvoj oftalmološke stroke omogoča številne operativne posege v organizaciji dnevne bolnišnice ali celo kot ambulantne posege, največkrat so to operacije sive mrene in okuloplastične operacije.

svetovni-dan-vida, oči, vid, pregled-oči
Redni pregledi so ključni za zdrav vid
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Izvajajo tudi druge očesne posege v operacijskih prostorih, kot so intravitrealne aplikacije zdravila pri obolenjih mrežnice, v manjšem številu pa glavkomske operacije, operacije škiljenja ter kirurške oskrbe očesnih poškodb.

Zelo je razvejana tudi ambulantna dejavnost, kjer izvajajo tudi invazivne diagnostične postopke in različne ambulantne preiskave in posege. Zelo dobro imajo razvito otroško ambulanto z ortoptiko in ambulanto za bolezni mrežnice v sodelovanju z Očesno kliniko ter ambulanto za laserske operativne posege.

svetovni-dan-vida, oči, vid, pregled-oči
Svetovni dan vida za zdrave oči
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Skrb za oči in varovanje pred poškodbami ali okužbami je ključnega pomena za ohranjanje dobrega vida in zdravja naših oči, prav tako so pomembni redni pregledi pri zdravnikih specialistih.

V bolnišnici se zavedajo ozaveščanja javnosti glede skrbi za oči, zato se pridružujejo obeleženju Svetovnega dneva vida. V sodelovanju z Medkrajevnim društvom slepih in slabovidnih Novo mesto, so v veznem hodniku ginekološkega oddelka pripravili stojnico, z namenom predstavitve brajeve pisave na brajevem pisalnem stroju, demonstracijo različnih okvar vida s simulacijskimi očali, predstavitve različnih tehničnih pripomočkov za slepe in slabovidne, uporabo bele palice in predstavitev brošure z naslovom: »Ne tako, ampak tako.«