mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Dobrodelno do Trške gore

Piše: Lions klub Novo mesto, P.P./Radio Krka, M.K.

Čas objave:
21.10.2019 09:13

"Ko vas takole nasmejane gledam, mi je še topleje pri srcu, ker vem, da smo se dobro misleči, tu pod Trško goro zbrali, skorajda iz cele Slovenije - Od Goričkega do Pirana!" tako je zbrane na 7. dobrodelnem pohodu na Trško goro pozdravil predsednik Lions kluba Novo mesto Denis Janc, ki ni mogel skriti navdušenja nad množico udeležencev, prijateljev in podpornikov delovanja Lions kluba Novo mesto. Prav ti so namreč ključni, da osrednja akcija njihovega kluba vsako leto doseže svoj namen.

dobrodelni-pohod-na-trško-goro, lions-klub-novo-mesto
Dobrodelni pohod na Trško goro
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Letos so se pohodniki na Trško goro podali z namenom zbrati sredstva za tri skupine pomoči potrebnim - dijakom Šolskega centra Novo mesto, ki prihajajo iz socialno šibkih družin in nadarjenim, ki svojih talentov brez zunanje pomoči ne morejo uresničiti, Domu starejših občanov za pomoč pri nakupu izkašljevalnika ter Društvu brez nasilja za program Varna hiša NM.

dobrodelni-pohod-na-trško-goro, lions-klub-novo-mesto
Dobrodelni pohod na Trško goro
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Na pohodu so se jim pridružili tudi predstavniki vseh treh organizacij: Štefan David ter Zlatka Kocjan iz Šolskega centra Novo mesto, Milena Dular iz Doma starejših občanov ter Natalija Petakovič iz društva Življenje brez nasilja. Vsi so se strinjali, da bodo zbrana sredstva (vsa sredstva bodo namenjena zgornjim trem obdarovancem) njim ali njihovim varovancem pomembno pripomogla pri izvedbi zadanih aktivnosti oz. nakupu pripomočkov pripomogel k večji kakovosti njihovega življenja. Prijetno je bilo slišati izjavo Zlatke Kocjan, da se dijaki, ki so bili prejemniki pomoči Lions kluba v kateri izmed prejšnjih akcij, radi spominjajo, kako so jim prejeta sredstva olajšala vsakdan in tudi omogočila premik na bolje v prihodnosti.

dobrodelni-pohod-na-trško-goro, lions-klub-novo-mesto
Dobrodelni pohod na Trško goro
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar
Veseli so, da se zdaj že tradicionalnega pohoda udeležijo tudi pretekli obdarovanci in prejemniki sredstev, ki so jih obdarili v prejšnjih šestih pohodih. Letos sta se tako pohoda med drugimi vnovič udeležila Zlato Cigič, ki svoje znanje o Braillovi pisavi uspešno deli naprej znotraj Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto in tetraplegik Gregor Glavan iz Žužemberka, ki so mu leta 2013 omogočili nakup invalidom prilagojenega avtomobila. Gregorjeva mama pa je spet poskrbela, da so udeleženci okusili dobrote, ki prihajajo izpod njenih rok in izražajo ljubezen ter hvaležnost do vseh, ki so njima in drugim obdarovancem z dobrimi deli pomagali do prijetnejšega vsakdana.

Kako so pomagali z dobrodelnimi pohodi v prejšnjih letih?
~ Leta 2013 so takrat 27-letnemu tetraplegiku Gregorju pomagali pri preureditvi avtomobila. «Končno sem spet dobil svoje noge. Lahko bom videl kaj več, ne le svoje sobe. Mamo bom lahko peljal k zdravniku!« je dejal ob predaji ključev.
~ Leta 2014 so slepemu Zlatku Cigiču kupili Braillovo vrstico. V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih NM svoje znanje deli naprej.
~ Leta 2015 so opremili multisenzorno sobo za umirjanje varovancev z motnjami v duševnem in telesnem razvoju VDC-ja Novo mesto.
~ Leta 2016 so z zbranimi sredstvi na Dobrodelnem pohodu omogočili nakup dostavnega vozila in tako še razširili in okrepili dobrodelno akcijo DONIRANA HRANA, ki jo izvajajo skupaj z MO Novo mesto, RK, Karitasom, CSD ter trgovinami Spar, Mercator in Tuš. 
~ Leta 2017 letu so zbrana sredstva namenili nakupu elektronske lupe s kamero za slabovidnega dečka z Vinice, s pomočjo katere deček lahko sledi pouku. Kupili so tudi prilagojene igrače za slepe in slabovidne otroke v Centru IRIS (Center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne).
~ Lani so z zbranimi sredstvi pomagali pri pridobitvi invalidskega skuterja 31 letnemu Mihi Jurečiču, invalidu z diagnozo cerebralne paralize, diplegije spastike in epilepsije ter mu tako omogočili boljšo mobilnost ter izboljšano kakovost življenja, pomagali so šestim dijakom iz socialno šibkih družin in nadarjenim v Šolskem centru Novo mesto. Prav tako so s sredstvi pripomogli pri urejanju okolja Varstveno delovnega centra Novo mesto, pri čemer so pomagali pri izgradnji nadstrešnice, postavitvi klopi, zeliščnih gredic in zasaditvijo. 

dobrodelni-pohod-na-trško-goro, lions-klub-novo-mesto
Dobrodelni pohod na Trško goro
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Liona Jani Muhič ter Vladimir Bahč ml. pa sta z udeleženci letošnjega dobrodelnega pohoda delila še en pomemben mejnik kluba in sicer, da se projekt Donirana hrana v začetku prihodnjega leta širi na vse okoliške občine oz. občine na območju Upravne enote Novo mesto. Dan so zaključili v zelo prijetnem jesenskem vzdušju - ob zvokih harmonike, prepevanju Slakovih pesmi ter okusnem kostanju.